Foto:

Actiegroep kastanjebomen roept op: 'Kom naar de protestactie en teken de petitie'

Woerden - Op woensdagmiddag 15 juli hangen minimaal 35 kinderen hun schommels in de 43 monumentale 80 jaar oude kastanjebomen van Woerden. De kinderen en ook veel volwassen Woerdenaren voeren die dag actie om het algemene kapbeleid en dan met name om de dreigende kap van de hiervoor genoemde kastanjebomen. De actievoerders worden gesteund door een paar raadsleden van de gemeente Woerden. 

Een aantal bekende en minder bekende Nederlanders zullen op 15 juli tussen 14.00 uur en 16.00 uur een boom adopteren en iets ludieks/verrassends met de aanwezige kinderen ondernemen. "Daarnaast gaan we de bomen versieren, muziek maken, voetballen enz. En er is een petitie om te ondertekenen die we bij de raadsvergadering op 16 juli aan gaan bieden," aldus actiegroep 'Red de kastanjebomen'. Op woensdag 8 juli was de petitie al ruim 500 keer ondertekend.

Bomen kappen
De actiegroep: "Waar Staatsbosbeheer 100 miljoen bomen wil gaan planten in Nederland om het klimaatprobleem tegen te gaan, heeft de gemeente Woerden juist veel bomen op een lijst staan om te kappen. Waaronder de 43 monumentale kastanjebomen aan het Exercitieveld. De reden hiervoor is de renovatie van de riolering."

"Veel Woerdenaren zijn tegen dit plan omdat de prachtige bomen symbool staan voor Woerden, die bekend staat als de hoofdstad van het Groene Hart. Het zijn de longen van het centrum. Daarnaast blijkt dat de riolering gewoon kan blijven liggen ten behoeve van de bomen. Er is volgens de actievoerders niet goed genoeg gekeken naar alternatieven."

De actievoerders willen gehoord worden door het gemeentebestuur. "We eisen dat alle kastanjebomen blijven staan. Daarnaast eisen we dat er eens kritisch gekeken gaat worden naar het kapbeleid van Woerden in het algemeen. Er wordt naar onze mening te snel overgegaan op het kappen en er moet meer gekeken worden naar het behoud."

Ze doen een oproep aan alle Woerdenaren: "Komt allen schommelen op 15 juli tussen 1400 - en 1600 uur, op het exercitieveld! Neem zelf spandoeken, slingers, voetballen, frisbees, muziekinstrumenten, picknickkleden mee. En als u zich te oud voelt voor de schommel, zet dan gewoon alleen uw handtekening voor het behoud van een groen en gezond en mooi Woerden!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden