Jeanette van Ginkel neemt na 42 jaar afscheid van het Kalsbeek College. Foto: Edith Op de Woerd
Jeanette van Ginkel neemt na 42 jaar afscheid van het Kalsbeek College. Foto: Edith Op de Woerd (Foto: )

Na 42 jaar is het adieu, Madame le professeur!

Woerden - Jeanette van Ginkel, docente Frans, beleeft morgen (17 juli) haar laatste schooldag. Na 42 jaar neemt ze afscheid van het Kalsbeek College. Jeanette heeft er vrede mee: “Het is tijd voor een nieuwe energieke generatie docenten."

Jeanette heeft Frans gestudeerd aan de universiteit in Utrecht. Jeanette: “Ik heb in mijn jeugd twee jaar in Frankrijk gewoond, Frans was mijn tweede taal. Bovendien las ik bijzonder graag. Deze combinatie leidde tot de studie Frans.” Een hele logische keuze. Na de afronding van haar studie behaalde Jeanette ook nog haar eerstegraads lesbevoegdheid en zo begon zij in 1978 als lerares Frans.

Nieuwe outfit
Jeanette: “De eerste lessen waren bijzonder spannend voor me. Ik was pas 21 jaar en de leerlingen waren slechts een paar jaar jonger dan ik. Mijn hart bonsde in mijn keel. Ik had de lessen buitengewoon goed voorbereid en ik had zelfs een paar nieuwe outfits aangeschaft om er wat ouder en interessanter uit te zien… Toen de leerlingen de klas binnentraden, zag ik slechts een deinende massa, ik kon geen gezichten onderscheiden…”

Maar Jeannette was haar zenuwen vlot de baas: “Ik voelde me al heel snel m’n gemak, het was een gezellige school waar ik me heel vlug thuis voelde.” Ze had zichzelf een jaar de tijd gegeven om te zien of het leraarschap iets voor haar zou zijn. Het zijn 42 jaren geworden. Duizenden leerlingen heeft ze Frans onderwezen.

Veranderingen
Wat er in die veertig jaar is veranderd? "Aan de leerlingen zelf eigenlijk niet veel. Kinderen willen nog altijd gezien worden, contacten leggen, plezier hebben, ontspannen en leren in een veilige omgeving. De digitalisering heeft natuurlijk wel een andere manier van lesgeven teweeggebracht. Dat was niet altijd even makkelijk, zeker niet de afgelopen maanden. Tijdens de coronacrisis heb ik digitaal les moeten geven, dat was in aanvang een vreemde gewaarwording. Maar ook daar heb ik mee leren omgaan.”

De opkomst van de smartphone heeft een parallelle wereld gecreëerd. Jeanette: “Na de les ontstond er altijd een kakafonie van geluid. Nu blijft het soms doodstil; leerlingen grijpen direct naar hun mobiele telefoon om te zien wat ze het afgelopen uur gemist hebben.”

'Is uw gezin voltooid?'
Op de vraag naar een gebeurtenis die ze nooit zal vergeten komt er direct een grote glimlach op het gezicht van Jeannette: “Het was eind jaren tachtig, tijdens de les stak een leerling haar vinger op. Daar was ik altijd blij mee want het is een blijk van aandacht. Maar er kwam een hele verrassende vraag: ‘Mevrouw, is uw gezin voltooid?’ en meteen daar achteraan ‘mijn vriendin is in verwachting en ze heeft geen geld voor de babyuitzet. Ik was stomverbaasd en heb slechts gezegd: ‘Kom maar halen’, en dat is ook gebeurd.”

Bijzondere docente
Han Koebrugge, locatiedirecteur van het Kalsbeek College locatie Schilderspark: “Het bijzondere is dat ze al die jaren heel erg zichzelf gebleven is en daarbij, door alle jaren heen, altijd de aansluiting met haar leerlingen heeft behouden. Veertig jaar geliefd bij alle generaties die voorbij zijn gekomen." Een bericht over haar afscheid op Instagram onlangs was daar nog het bewijs van. "Binnen no time 500 likes en talrijke positieve reacties van jong tot oud. Haar voortrekkersrol bij sinterklaasvieringen, cabaretoptredens, open dagen en werkweken is onvergetelijk. Niemand is creatiever dan Jeanette!" Maar bovenal is Jeannette buitengewoon loyaal aan de school en haar collega’s. Als coach heeft ze heel veel collega’s, zowel startend als jaren werkzaam op de Kalsbeek, op zeer professionele wijze geholpen.

Welverdiend pensioen
Jeanette kijkt met een goed en tevreden gevoel terug op haar tijd op het Kalsbeek College: "Ik heb met heel veel plezier lesgegeven en heb het gevoel dat mijn werk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van mijn leerlingen." Jeanette heeft een dochter en een zoon en twee kleindochters. Ze gaat een paar dagen in de week op haar kleinkinderen passen. Daarnaast gaat ze op prachtige cruiseschepen groepen passagiers begeleiden over de rivieren van Europa.

Een verleden om met een voldaan gevoel op terug te kijken en een toekomst om naar uit te kijken. Hoe mooi wil je het hebben?

Door Edith Op de Woerd

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden