Dennis Siemelink spreekt de gekomen mensen toe.
Dennis Siemelink spreekt de gekomen mensen toe. (Foto: Nik Mandemakers)

Manifestatie op het Exercitieveld: "Red de kastanje"

Woerden - Gistermiddag was het Exercitieveld gevuld met verschillende kinderen, volwassenen en politieke partijen. Onderwerp van gesprek was de geplande kap van de 43 resterende kastanjebomen. “Schommelen tegen de bomenkap,” luidde de slogan van deze woensdagmiddag.

Tussen de bomen hingen verscheidene spandoeken waarop leuzen als ‘houd de bomen puur, dat is voor de natuur’ en ‘red de kastanje’ stonden geschreven. De manifestatie trok niet alleen de aandacht van de kinderen waarvoor deze middag wel bedoeld was, ook volwassenen kwamen op het Exercitieveld af om hun ongenoegen over het besluit van de gemeenteraad uit te spreken om de 43 kastanjebomen te kappen.

Terwijl de kinderen lekker aan het schommelen zijn, wordt er nagepraat over de speech die initiatiefnemer Dennis Siemelink heeft gehouden. Een bevlogen betoog over de emotionele waarde die de kastanjebomen hebben. De bomen zijn beeldbepalend tijdens evenementen zoals de Woerdense Vakantieweek. Daarnaast heeft onderzoek van zondagavond uitgewezen dat er drie verschillende vleermuissoorten in de bomen leven. Eén daarvan is de Rosse vleermuis. Een zeldzame en beschermde soort. "Wij willen dat er in eerste instantie bomen op de open plekken worden teruggezet. Een geleidelijk plan om de bomen te kunnen vervangen. Probeer dus met een goede oplossing te komen. Wat zou je ook kunnen doen om de bomen te blijven houden. Je moet de bomen met respect behandelen. Plant bomen bij en vervang ze stap voor stap."

Over het veld loopt een man langs in gele broek, groen grijs gestreept jack met daaronder een groen shirt afgetopt met een petje dat uit de kleuren blauw, roze en oranje bestaat. "Er wordt hier helemaal niets gekapt”, roept hij. Even later zit hij op de grond om de laatste voorbereidingen van zijn reuze bellenblaas te treffen. De rest van de middag is hij in de weer met de kinderen.

Reem Bakker heeft zich ook aangesloten bij de beweging die is ontstaan om de bomen te behouden. Het probleem was namelijk tweeledig. Enerzijds moet de riolering aan de weg vernieuwd worden en anderzijds waren de bomen volgens de gemeente ziek geworden door een bacterie. De riolering hoeft in ieder geval niet helemaal uit de grond te worden gehaald omdat er bomen in de buurt staan. Blijft over het ziekteprobleem. "Waarom zou je de bomen niet goed verzorgen? In het verleden is ook een warmtebehandeling aan de bomen gegeven en ze herstelden. Daarnaast ben ik een voorstander van gefaseerd kappen. Waarom ga je nu niet alvast jonge bomen planten, zodat je over tien tot vijftien jaar niet een kale vlakte krijgt."

Lijst van der Does
Volgens Jaap van der Does van de gelijknamige partij is het nodig om de bomen te kappen. "Het doen ons ook pijn. Wij zijn natuurlijk de partij voor de boompjes en de bijtjes”, vertelde hij. "Maar de bomen zijn ziek en moeten over 10 tot 15 jaar ook gekapt gaan worden. Wij hebben het in ieder geval voor elkaar gekregen dat er weer evenveel bomen voor worden teruggeplaatst. Laten we beginnen met het planten van bomen op de open ontstane plekken", aldus de partijvoorman.

Door Nik Mandemakers

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden