De bouwroute.
De bouwroute.

Grote zorgen over geplande bouwroute- en plaats Oasen 'Beschermde status 's-Gravensloot voorbij?'

Woerden - ’s-Gravensloot, voor veel Woerdenaren een mooie dijk om te wandelen, joggen en fietsen. Voor veel scholieren uit de omgeving de 'shortcut' naar het Kalsbeek college. Los van deze functionele eigenschap is het bovenal een omgeving met veel natuur, rust en mooie uitzichten over de weilanden. Een omgeving die door de gemeente Woerden al jaren wordt beschermd. Omwonenden vrezen echter dat deze beschermde status voorbij is. Bart Schneiders uit zijn zorgen in een brief.

'Helaas lijkt het erop dat de beschermde status voor 's Gravensloot voorbij is. In de Woerdense courant van week 26 is te lezen dat op 12 juni jongstleden door Oasen drinkwater een omgevingsvergunning is aangevraagd voor het aanleggen van een bouwroute en bouwplaats. Dit is de mooie benaming. De details van deze plannen laten een waar slagveld zien. De aanvoerroute van bouwmaterialen en alles wat maar met de geplande vernieuwing van het drinkwater bedrijf te maken zal hebben, zal lopen over de Jozef Israëllaan. We hebben het hier over de Jozef Israëllaan waar dagelijks honderden scholieren gebruik van maken. Waar een fietspad ligt en waar auto’s 'te gast' zijn. Wanneer dit bouwverkeer ’s-Gravensloot heeft bereikt, zal deze dijk direct worden overgestoken. Het bouwverkeer zal de weilanden inrijden op de net nieuw aangelegde weg en zal uiteindelijk de bouwplaats bereiken welke midden in de weilanden ligt. Gelukkig duurt dit alles slechts een kleine drie jaar!

Nu zal men denken, dit gaat de gemeente toch niet goedkeuren? Sinds jaar en dag is het uitlaten van je hond in de weilanden nog net niet strafbaar. Dan zal een weg er toch niet komen?

Helaas zijn de vooruitzichten somber. Inmiddels is veel van de weilanden in bezit van Oasen drinkwater. Nu dit eigendom is lijken de wetten van jaren geleden minder streng. Uit een toelichting van het Project Nieuwbouw ZS De Hooge Boom d.d. 11-06-2020, is op te maken dat de reeds in aanvraag zijnde vergunning voor de bouw van het daadwerkelijke project niet zal gelden voor de plannen rondom de aan te leggen weg en bouwplaats. Vandaar dan ook de nieuwe aanvraag van 12-06-2020. In deze zelfde memo staat vervolgens: “Oasen en de gemeente hebben overeenstemming bereikt over de bouwroute, maar Oasen is wel gevraagd om het uitvoeringsontwerp aan de gemeente voor te leggen”. Dit lijkt weer eens op de welbekende gemeentelijke poppenkastshow.

Dat deze nog aan te leggen weg en bouwplaats in strijd zijn met de regels rondom de ruimtelijke ordening is vooralsnog de enige houvast. Hopelijk gaat de gemeente Woerden tijdig inzien dat dit voorstel niet de juiste is. Ik zeg dan ook: terug naar de tekentafel.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden