Foto: Pixabay

Omwonenden corona-teststraat in Woerden starten petitie

Woerden - Vanaf maandag 27 juli start GGD regio Utrecht (GGDrU) in Woerden met een corona-teststraat in de voormalige Citroën garage aan de Leidsestraatweg. GGDrU test hier inwoners met klachten (zoals koorts, hoesten, verkoudheid, keelpijn, niezen en kortademigheid) op corona. De teststraat wordt hier tot 31 december 2020 gevestigd en kan op termijn verlengd worden. De testlocatie is toegankelijk voor auto’s, fietsers en voetgangers. Het buurtcomité 'Coronastraatweg' is een petitie gestart. 

Omwonenden voelen zich overvallen door de berichtgeving van de Gemeente Woerden en de GGD regio Utrecht. Zij vinden het kwalijk dat er geen enkele inspraak heeft plaatsgevonden. Direct omwonenden hebben per brief een mededeling ontvangen, tegelijkertijd met berichtgeving in kranten en overige media. Andere omwonenden moesten het nieuws vernemen uit de media. "We staan voor een voldongen feit en de Gemeente Woerden lapt de gebruikelijke inspraakprocedures aan zijn laars," aldus de bewoners. Zij gaan alsnog in bezwaar en beraden zich op vervolgstappen. "Een corona-teststraat in Woerden is natuurlijk fijn, maar toch niet midden in een woonwijk en in één van de drukste straten van Woerden?"

Gezondheidsrisico's
Omwonenden geven aan dat andere teststraten in de regio vaak zijn gesitueerd op industrieterreinen en - veiligheidshalve - alleen toegankelijk zijn per auto. "Hoe is het dan mogelijk dat in een woonwijk in het centrum van Woerden mensen met een mogelijk coronabesmetting hier ook te voet of met de fiets mogen komen? Wordt dit dan geen corona besmettingshaard? Voetgangers (en vaak ook fietsers) zullen zich via de smalle stoepen in de wijk van en naar de testlocatie begeven, waarbij het onmogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. Dit is een wijk waar kinderen buiten spelen. Oudere en kwetsbare bewoners die in deze tijd toch al niet makkelijk buiten de deur komen, zullen zich nog minder veilig voelen in hun eigen straat."

Verkeersdrukte
Daarnaast zal de corona-testlocatie (geopend van 9.00 tot 21.00 uur) voor nóg meer verkeersdrukte zorgen vrezen de bewoners. Het is nu al een van de drukste wijken in Woerden, met een slechte verkeersdoorstroom. Er zijn daarnaast te weinig parkeerplekken en door de testlocatie worden dit er nog minder. Een coronafile voor de teststraat zal de doorstroom van bestemmingsverkeer dan ook flink frustreren.

Te makkelijk
Het buurtcomité 'Coronastraatweg' vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de Gemeente Woerden voor deze locatie heeft gekozen. Zij zijn van mening dat de Gemeente meer zijn best moet doen om te zoeken naar een locatie die beter bereikbaar is en geen gezondheidsrisico’s oplevert voor omwonenden. Zij zijn een papieren en een online petitie (www.petities.nl) gestart.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden