Bijeenkomst bezorgde Meijenaren.
Bijeenkomst bezorgde Meijenaren. (Foto: )

Bezorgde Meijebewoners tekenen protest aan tegen plannen verbreding dijkweg

De Meije - Bewoners langs de Meije hebben protest aangetekend bij de gemeente Woerden en het Hoogheemraadschap tegen de plannen om de dijkweg met een meter te verbreden. “Door de plannen wordt de weg alleen maar gevaarlijker,” zegt Quinten van Dobben namens 'een grote groep bezorgde inwoners' die claimt dat ze in coronatijd zijn overvallen door de snelle planvorming van 'Veilige Meije'.

Veel bomen en heggen zullen moeten verdwijnen langs de Meije zodat er betere doorkijkjes en ruimte voor uitwijkmogelijkheden ontstaan. “Is de Meije onveilig, vragen wij ons nu af?,” zegt Henk Kouwenhoven, een andere bezorgde Meijebewoner. “De gemeente kan ons niet vertellen hoeveel ongelukken er gebeurd zijn in de afgelopen jaren.” Zijn buurman Gert-Jan Poelman: “Wij als bewoners weten niets van ernstige ongelukken in de Woerdense Meije. Er is geen verkeersmeting gedaan. Een advies van de verkeerscommissie, deskundigen of de politie kunnen wij niet terugvinden in het plan.”

De bewoners vrezen dat iedereen juist harder zal gaan rijden als de kronkelende Meije overzichtelijker en breder wordt. 

Het plan om de Meijedijk aan te pakken is begonnen om waterveiligheid te garanderen. Dat klinkt te makkelijk, vinden de bewoners. “Wij kunnen bij het plan geen onderzoek vinden over de onveiligheid van de huidige dijk,” zei Van Dobben al bij de laatste raadszitting voor de vakantie. “Zelfs als de gehele Nieuwkoopse plas leegloopt zal het water in de Zegvelds polder met circa 20 cm stijgen. Dit is ook rondom 1930 eens gebeurd. Zwakke plekken moeten natuurlijk worden aangepakt, vindt iedereen, maar om nu miljoenen te investeren zonder serieuze onderbouwing van de noodzaak moet iedereen voorzichtig maken.”

De rivier de Meije is overigens in de afgelopen jaren al behoorlijk ingedamd door het Hoogheemraadschap van Rijnland. 

De inzage van het plan gebeurde vlak voor de 'gekke' vakantieperiode, en de termijn sluit midden in de vakantieperiode. Dat vinden de Meijebewoners zeer vreemd als de gemeente hoopt op een goede samenwerking. 

De Meijebewoners hopen op uitstel van de planuitvoering en beter overleg met de gemeente en het hoogheemraadschap.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden