Foto: Willem Jan Ritman

De Woerdense Column: Teststraat

Terwijl Brazilie, de Verenigde Staten, Rusland en India ons laten zien wat corona nog voor ons in petto kan hebben, is in Nederland gewoon de vakantie aangebroken.Een vakantie waarin toch nog aardig wat Nederlanders hebben besloten een bijdrage te leveren aan het vergroten van de risico’s.

Waarom zou je immers niet solidair zijn met de vakantie-economieën, vooral als het lokaal lekker weer is. Je moet dan in de goede traditie wel een beetje klagen, zuchten en steunen want er zijn allemaal beperkingen. En de risico’s blijken soms groter dan gedacht.

Want spontaan gaan het leuke restaurant en café op overheidsbevel dicht. En je tripje naar het strand blijkt opeens niet door te gaan vanwege een uitbraakje links en rechts. Ook blijkt een buitenlands ziekenhuis van binnen bewonderen in plaats van een leuk kerkje, kasteeltje of kloostertje toch net niet dezelfde beleving te geven.

In Europa staan we er niet helemaal gelijk voor. Op politiek niveau steggelen we over steunpakketten en wie waar welke verantwoordelijkheid en verplichtingen draagt. Maar ook waar het op coronaleed en handhaving aankomt hebben we behoorlijk andere ervaringen en inzichten. Een van de meest opvallende manieren waarop zich dit uitte was het feit dat Nederlandse jongeren even moesten wennen dat als politie in het buitenland 'nee' zegt, dat het ook inderdaad nee betekent en jouw leven niet meer waard is dan dat van een ander omdat je vond dat jij wel een pintje moest kunnen pakken.

In veel landen om ons heen hebben mensen weken aaneen opgesloten gezeten. Daar is naast vrijheid er ook weer behoefte aan een opwaartse economie, maar om daarvoor zo meteen weer opnieuw opgesloten te zitten en verder van huis te zijn is er toch minder animo.

Deze week zagen we dezelfde zorgen in de Leidsestraatweg. De corona teststraat is daar gepland en bewoners zien het virus opeens heel dichtbij komen. En daar zitten de thuisblijvers niet op te wachten.

Kom je dus thuis met een kuchje, trakteer hen die het moesten doen met wat we in Woerden aan vertier hebben, waarbij we overigens hopen de rest van de zomer verstoken te blijven van drijvende DJ’s, niet op een nieuwe lockdown. Laat je gewoon even (meermaals) testen.

Iets waarvoor je niet al teveel moeite hoeft te doen, al vermoed ik dat je daarvoor waarschijnlijk binnenkort logischerwijs op een Teststraat op het parkeerterrein bij het Hofpoort terecht kunt.

door Junior Brandenburg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden