Foto: Willem Jan Ritman

De Woerdense Column: Allemaal

Wonderlijk genoeg leven we wel eens op gespannen voet met elkaar in ons prachtige Woerden. Vooral op die plekken waarvan we het voorrecht hebben ze met elkaar te mogen delen.

Er is klaagzang over het gebruik van de Singels en het Westdampark. Tevens stijgt er weer klagerig gekweel op rondom gebruik van het Bredius.

Eerder werd het Westdam-Stadstrand al slachtoffer van buren-reuring en volgde er radicale dichttimmering van de steiger bij de plas na buurtproblematiek.

Het makkelijkste zou zijn om de klagers weg te zetten als pietluttige zeurpieten. Dat zou echter geen recht doen aan de situatie, al mogen bepaalde klagers zich zeker terughoudender opstellen en weerbaarder worden.

Maar er is recht van spreken. En dat is wel zo vervelend. Er is immers niets mooiers dan te kunnen genieten van alle mooie buitenruimtes die Woerden heeft. En vooral op warme dagen is het prachtig dat we massaal naar buiten kunnen. Iets dat steeds belangrijker wordt naarmate de hoogbouw in Woerden vordert. Er moet genoeg natuur en groen zijn om samen in te kunnen verpozen.

Maar op het moment dat verpozen verandert in asociaal misbruik, louter gericht op het eigen plezier, ontstaat een gespannen situatie.

Het ontgaat mij wat het toevoegt om met lawaaiig buitenboord-geweld over de singels te scheuren. Of met muzieklevel op standje 11 op de Rijn je lawaaiige sloep rond te sturen gepaard gaande met geschreeuw. Al is dat laatste wel een logische gevolg van het lawaainiveau van je woofertje.

Wat de toegevoegde waarde is van genieten van het Westdampark, maar onderwijl je brommertje en scootertje lekker nutteloos laten knorren en knetteren op een plek waar ze niet horen is ook tamelijk onnavolgbaar. En het afbakenen van je territorium met allerhande troep is feitelijk niets anders dan een belediging en dikke middelvinger naar de plek waar je heerlijk hebt kunnen hangen.

Dit alles is terechte koren op de molen van klagers. Het resultaat; egoïstische verbruikers en verbod liefhebbende klagers zetten de toon. Dat kan alleen maar tot stomme uitkomsten leiden.

Bijvoorbeeld dat er ongewenste restricties komen op toffe plannen, evenementen en ideeën voor het prachtige nieuwe Westdampark, dat er niet genoten kan worden van verkoeling daar waar we geen buitenzwembad hebben en dat Woerdenaren nodeloos opgesloten raken.

Willen we met zijn allen blijven genieten, dan zullen we allemaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Enerzijds door je te gedragen, anderzijds door niet te klagen.

Door Junior Brandenburg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden