Logo woerdensecourant.nl


De Woerdensche Column

De Woerdensche Column: Aart

  Column

Aart praat niet. Hij is goed opgevoed en heel sociaal en heeft een normale intelligentie. Door zijn spasmen ziet hij er een beetje anders uit. En hij kan niet praten door een hersenbeschadiging. Hij kan geen vragen stellen. Alles gebeurt over hem heen, terwijl hij het wel snapt. En dat frustreert hem enorm. Aart moet samen met zijn moeder óveral voor vechten. Voor de acceptatie in hun dorp. Voor zijn onderwijs. Voor zijn toekomst.

Toen Aart naar school ging werd hij in het begin zielig genoemd en werd hij als een soort pop behandeld. Al snel ging het mis, want respectvol onderwijs geven lukte de reguliere school simpelweg niet om er "gewoon bij te doen". Ze konden onvoldoende hulp invliegen. Als een kind zichzelf niet kan zijn op school is er echt iets mis.

Dinsdag sprak ik met de kinderen en de moeder van Aart en leerkrachten. Op een school voor kinderen met een ernstige lichamelijke of een meervoudige beperking en voor kinderen die chronisch ziek zijn. Het ziekenhuis ligt naast de school. Dat is handig, want de kinderen gaan daar vaak naartoe. Je schrikt van alle rolstoelen, zondevoeding, de taalspraakcomputers.

Maar in gesprek met de school wordt je gerust gesteld. Er wordt hier niet gekeken naar wat een kind niet kan, er wordt hier gekeken naar wat een kind wél kan. In het begin kon Aart alleen maar wijzen. Af en toe werd hij woedend en liep rood aan, hij was doodongelukkig. Maar er kwam steeds meer vertrouwen, door de kleine setting en veel aandacht. Hierdoor is Aart zelfs gaan praten.

Deze school is zeer waardevol en zet haar expertise ook in op reguliere scholen zodat kinderen dichtbij huis naar school kunnen mét flinke ondersteuning. Ik koester de scholen en de expertise die aanwezig is.

Ik blijf strijden en aandacht vragen in Den Haag voor doorzetters als de kleine held Aart, de andere kinderen én hun ouders en alle leerkrachten. Omdat iéder kind een goede start en passend onderwijs verdient. En leerkrachten meer waardering.

Loes Ypma

Reageer als eerste
Meer berichten