• Gemeentehuis van Woerden.
• Gemeentehuis van Woerden.

Woerden rondt bezuinigingsopdracht af: ‘Zo diep snijden is niet goed geweest’

Nieuws 1.278 keer gelezen

WOERDEN • Woerden sneed de afgelopen jaren flink in de eigen organisatie. Dat leverde weliswaar een besparing op, maar zorgde er tegelijkertijd voor dat het piept en kraakt op het gemeentehuis. 

Dat blijkt uit een evaluatie van de bestuursopdracht waar de gemeenteraad in 2018 zijn ja-woord aan gaf. Een investering van 2,8 miljoen euro in de kwaliteit van de gemeentelijke organisatie moest leiden tot een structurele besparing van 1,5 miljoen euro op het ambtenarenapparaat. 

Extra taken
Die bezuiniging is net niet gehaald, laat wethouder Mariëtte Pennarts (bedrijfsvoering) weten. “We zitten op 1,1 miljoen euro. Dat is ook al teruggekoppeld aan de gemeenteraad. Die accepteert dat de doelstelling niet is gehaald. We kregen als gemeente extra taken in de coronacrisis. Daar kwam ook nog de opvang van Oekraïners bij.

Toch is de uitvoering van de bestuursopdracht financieel gezien succesvol geweest. Zo zijn praktisch alle besparingen gerealiseerd. Daarnaast is er volgens Pennarts ‘meer zakelijkheid’ in de organisatie gekomen. Er wordt kritischer gekeken naar de inzet van financiële middelen en mensen. En op ICT-gebied zijn er eveneens grote stappen gezet. 

Hoge werkdruk
Tegelijkertijd is er teveel van de organisatie afgeschraapt. Er vertrokken een kleine honderd ambtenaren op een totaal van 550. Het gevolg? Ziekteverzuim en verloop door een te hoge werkdruk. Een voorbeeld hiervan is het wegbezuinigen van management. Pennarts: “Leidinggevenden hadden soms 40 à 50 mensen onder zich. Dat is veel te veel. Je kunt ambtenaren dan niet de nodige aandacht geven. Vandaar dat we die bezuinigingsmaatregel hebben teruggedraaid.”

Er is gedurende de jaren ook teveel gekeken ‘met de bril van 2018’. Tijden veranderen en er waren wereldwijde crisis die ook in Woerden voelbaar waren. Ook veranderde de status van ambtenaren. “De opzegtermijn is verkort tot één maand. Als ze nog wat vakantiedagen hebben staan, zijn ze soms na een paar dagen al weg.”

De krapte op de arbeidsmarkt helpt volgens Pennarts niet mee om openstaande vacatures op te vullen. Bijna elke afdeling zoekt wel mensen. Een geluk is dat Woerden voor velen een aantrekkelijke werkplek is. “De stad is goed bereikbaar en ons gemeentehuis is een fijne werkplek. Daar komt nog bij dat er een leuke werksfeer hangt en er grote uitdagende projecten liggen.”

Merkbaar
Het tekort aan ambtenaren is ook merkbaar voor inwoners. Zo blijven vergunningaanvragen voor bouwprojecten langer liggen. “De beoordeling hiervan kost veel tijd en mankracht”, legt Pennarts uit. “Om alle aanvragen weg te werken hebben we zelfs even een stop moeten invoeren. Dit om alle achterstanden weg te werken. Dat is frustrerend. Niet alleen voor inwoners, maar ook voor onze eigen mensen.”

Hoewel de opdracht financieel gezien succesvol is geweest, zou de gemeente het een volgende keer anders doen. “Er is te weinig aandacht geweest voor de haalbaarheid van de opdracht”, zegt Pennarts. “Dat is iets dat we met de raad willen bespreken, want zo diep in de organisatie snijden is achteraf gezien niet goed geweest.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws gisteren
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws gisteren
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws gisteren
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05
• Flo en Wessel bezig met het maken van het schilderwerk.
Jonge kunstenaars fleuren slooppand op langs Hoge Rijndijk Nieuws 15 apr, 15:44
• Moeders hadden voor de kinderen lekkere hapjes gemaakt.
Leerlingen Woerdense basisschool vieren Suikerfeest Nieuws 15 apr, 14:24
• Dennis krijgt symbolisch de sleutel overhandigd van zijn vader Rien Treur.
Dennis Treur volgt vader op in Rien Treur Makelaardij ingezonden 15 apr, 11:30
• Opening van de nieuwe schoolbibliotheek.
Eigen bieb voor Zegveldse basisschool Jorai Nieuws 15 apr, 11:14