• Opening van de nieuwbouw van de Wilhelminaschool aan de Oostsingel door oma Hanny van Leeuwen (93) en achterkleindochter Mijs (5).
• Opening van de nieuwbouw van de Wilhelminaschool aan de Oostsingel door oma Hanny van Leeuwen (93) en achterkleindochter Mijs (5). Foto: Paul van den Dungen

Feestelijke opening van ‘nieuwe’ Wilhelminaschool in Woerden

Nieuws 1.929 keer gelezen

WOERDEN • De nieuwe Wilhelminaschool in Woerden is maandagochtend op feestelijke wijze geopend. In aanwezigheid van burgemeester Victor Molkenboer, alle schoolkinderen en hun ouders knipten de 5-jarige Mijs en haar 93-jarige overgrootmoeder Hanny van Leeuwen (oud-leerling) een lint voor de ingang door.  

In de periode tussen sloop van het oude gebouw (november 2021) en de opening van de nieuwe school zaten de leerlingen in een noodgebouw aan de Van Helvoortlaan. “Er is in die anderhalf jaar hard gewerkt aan het neerzetten van een gebouw dat past in de omgeving”, zegt directeur Dianne Peterse. “Onze school is gelegen tussen de binnen- en buitengracht, de Oostsingel, de Parijse Brug en de imposante boombeplanting rond de school. Zowel wij als de architect (Henno Westeneng van ARCOM Architecten uit Veenendaal, red.) wilden deze plek waarborgen in het ontwerp van de nieuwe school.” 

Nestkastjes
Bij de bouw was er ook aandacht voor de natuur. Zo zijn er in het metselwerk weggewerkte nestkastjes voor gierzwaluwen en meervleermuizen. Daarnaast is het karakteristieke van het gebouw in het groen gebleven. Een compleet gasloos en energieneutraal gebouw met ruimte voor 220 leerlingen vanaf groep 1 tot en met groep 8 en begeleid door een team van ervaren leerkrachten.”

Het gebouw heeft 174 zonnepanelen en het regenwater vanaf het dak wordt verzameld in ondergrondse watertanks voor het zogenoemde grijs-watercircuit, waarmee de toiletten worden doorgespoeld. Nieuwe straatkolken op het plein zijn van het riool afgekoppeld. Het regenwater van het plein wordt rechtstreeks op de Singel afgevoerd, waarmee de vroegere wateroverlast op het plein tot het verleden behoort. 

Radiatoren zijn in de school niet te vinden. Vier elektrische lucht- en waterpompen houden de school via vloerverwarming op temperatuur. Een hoogwaardige luchtbehandelingsinstallatie staat garant voor de luchtkwaliteit. Deze installatie staat niet meer op het dak, maar midden in de school op de begane grond. In de aula van de school, die ook door de BSO van Kind en Co wordt gebruikt, is voldoende ruimte. Zo kunnen leerlingen van groep 8 daar straks hun musical opvoeren. De aula is, naast de verschillende centrale leerpleinen, ook voor tal van andere activiteiten bruikbaar.

Glas-in-lood raam
Peterse is blij dat het glas in lood raam - met daarop de afbeelding van koningin Wilhelmina - na de sloop bewaard is gebleven. “De afbeelding hebben wij laten restaureren door het glasatelier van glaskunstenaar Ben Brussel die zowel gespecialiseerd is in glas in lood als in gebrandschilderd glas. Intussen hangt het weer keurig in de aula. Op de muur van de aula is ook het nieuwe logo van de school goed zichtbaar. De grote bomen verbeelden de groei van de leerlingen en de blauwe lijn symboliseert het water van de Oostsingel.” 

De lampenkappen in de school zijn gemaakt van gerecyclede petflessen. Zowel leerkrachten als kinderen hebben lockers en kastjes waarin zij hun spullen en kleding kunnen opbergen. “Ook hebben wij meer kleur in de school gebracht”, vervolgt Peterse. Ouders en teamleden hebben flink geklust. Om het schoolplein te kunnen inrichten werden er verschillende acties georganiseerd, die bij elkaar een mooi bedrag hebben opgeleverd. Ondanks de krappe oplevertijd, is alles op tijd af gekomen. 

Duurzaam
Vanuit de gemeente Woerden en de SPCO (de stichting waar de Wilhelminaschool onder valt) is gezamenlijk gestuurd op een pand dat duurzaam is. “Ruimte om te kunnen groeien was één van de redenen om nieuwbouw te plegen”, aldus Peterse. “Daarnaast voldeed het oude gebouw niet meer aan de duurzaamheidseisen van deze tijd. Niet alleen ik, maar allemaal zijn we razend enthousiast met wat er hier gepresteerd is.”

Aan het einde van de dag was er nog een open avond voor ouders, buurtbewoners en andere geïnteresseerden, die druk werd bezocht.

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05
• Flo en Wessel bezig met het maken van het schilderwerk.
Jonge kunstenaars fleuren slooppand op langs Hoge Rijndijk Nieuws 15 apr, 15:44
• Moeders hadden voor de kinderen lekkere hapjes gemaakt.
Leerlingen Woerdense basisschool vieren Suikerfeest Nieuws 15 apr, 14:24
• Dennis krijgt symbolisch de sleutel overhandigd van zijn vader Rien Treur.
Dennis Treur volgt vader op in Rien Treur Makelaardij ingezonden 15 apr, 11:30
• Opening van de nieuwe schoolbibliotheek.
Eigen bieb voor Zegveldse basisschool Jorai Nieuws 15 apr, 11:14