• Een artist impression van het eiland met daarop het nieuwe clubhuis van Watersportvereniging Woerden.
• Een artist impression van het eiland met daarop het nieuwe clubhuis van Watersportvereniging Woerden. Foto: aangeleverd

Drijvend zonnepark bedreigt voortbestaan Watersportvereniging Woerden

Nieuws 1.480 keer gelezen

WOERDEN • Watersportvereniging Woerden wordt bedreigd in haar voortbestaan als de gemeenteraad kiest voor zonnepanelen op de Cattenbroekerplas.

Er liggen plannen klaar om op een eiland aan de zuidkant van de plas (ter hoogte van de plek waar nu nog het hondenstrand is) een nieuw clubhuis te bouwen voor de 400 leden tellende vereniging. Het onderkomen, dat tussen de 150.000 en 200.000 euro gaat kosten, zou er al in 2024 moeten staan. Maar het idee van Woerden Energie om een drijvend zonnepark aan te leggen gooit mogelijk roet in het eten. 

Volgens het plaatje van de lokale energiecoöperatie komen de panelen precies in het vaargebied. Ook zou een loopbrug vanaf de kant het rondje zeilen blokkeren. Watersporters kunnen uitwijken naar het westelijk deel van de plas, “maar daar heb je geen constante wind”, verduidelijkt voorzitter Gert-Jan Kootstra. “Alleen op het deel waar het drijvend park komt, is voldoende wind om te kunnen zeilen.” 

Ruimte
De voorzitter kan nog wel wat bezwaren noemen tegen het drijvend zonnepark. Zo is de kans groot dat cursisten tegen de panelen drijven en denkt hij dat er meer ruimte nodig is om alle 33.000 panelen op de plas kwijt te kunnen. Kootstra benadrukt dat de club voorstander is van de opwek van duurzame energie. “Dit plan bedreigt echter letterlijk het voortbestaan van onze vereniging. Voor ons is er alleen toekomstperspectief als we kunnen surfen en zeilen op de Cattenbroekerplas.”

Voor Koen Hordijk van Woerden Energie komt het bezwaar niet al een verrassing. “Het plan voor een drijvend zonnepark is al uitvoerig in het nieuws geweest. We weten van de zorgen en bezwaren die er leven. En die nemen we ook serieus. Het gaat er ons niet om dat het moet, maar dat het zou kúnnen. Het is een voorstel dat we neerleggen bij de gemeenteraad. Als er geen draagvlak is, houdt het op.”

Hordijk gaf donderdagavond tijdens een thema-avond in de raadszaal een presentatie over het rapport Energie Landschap Woerden. Daarin staan plannen om lokaal 160 GWh duurzame stroom te produceren, in de vorm van wind- en zonne-energie. “In dit rapport hebben we hele concrete projecten geformuleerd”, verklaart Hordijk. “Alle projecten hebben we uitgebreid onderzocht op hun haalbaarheid.”  

Het grootste deel van de 160 GWh stroom moet worden opgewekt door het windpark in polder Reijerscop, zo’n 80 GWh. Daarnaast moeten zonnepanelen op daken 40 GWh opleveren en Zonnegaard Lievaart in Barwoutswaarder 13,5 GWh. Een ander project is de aanleg van een energietuin in Cattenbroek, met een opbrengst van 8,9 GWh. “De tuin is een combinatie van zonnepanelen met recreatieve voorzieningen”, legt Hordijk uit. “Het gaat om een strook langs de A12 die niet geschikt is om duurzame landbouw op te bedrijven. Je zou die strook kunnen inrichten als recreatiegebied met een herenboerderij en landwinkel.” 

Kabel
Het plan kan alleen in combinatie met het drijvend zonnepark op de Cattenbroekerplas (16,2 GWh) ontwikkeld worden. Hordijk: “Zowel het drijvend zonnepark als de energietuin moet je aansluiten op het nabijgelegen transformatorstation op bedrijventerrein Honthorst. De aanleg van een kabel daarnaartoe kost 1 miljoen euro per kilometer. Het is financieel onhaalbaar om die kabel voor maar één project neer te leggen.”

Raadsleden reageerden positief kritisch op de plannen. Monique Verheyen (LijstvanderDoes) vroeg zich af waarom het zonnelint langs de A12 niet is opgenomen in het rapport. “Er zijn wel mogelijkheden, maar het is aan Rijkswaterstaat om het initiatief te nemen”, aldus Hordijk. “Ik verwacht niet dat dit voor 2030 iets gaat gebeuren. Daarom hebben we het lint ook niet opgenomen in ons rapport.” 

Dries Berendsen wilde weten of Woerden Energie zich ook sterk maakt voor het plaatsen van zonnepanelen op daken van bedrijfspanden in Woerden. Dat gebeurt nu te weinig, vindt het D66-raadslid. Hordijk is het daarmee eens. “Het is echt bedroevend. Ik ben niet voor drang en dwang, maar het is wel aan te raden om daarover snel met ondernemers het gesprek aan te gaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 10 uur geleden
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 14 uur geleden
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 14 uur geleden
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 15 uur geleden
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 24 apr, 16:34
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 24 apr, 14:47
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 24 apr, 14:14