• De otter.
• De otter. Foto: Ben Walet (Natuurmonumenten)

Een loopplank kan de otter al helpen

Nieuws 848 keer gelezen

ZEGVELD • Het plaatsen van een loopplank onder een brug kan otters al helpen om veilig de Milandweg in Zegveld over te steken. Dat verklaart boswachter Juriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten. 

Otters gaan er veel op uit en wandelen tussen de Nieuwkoopse Plassen en de Kamerikse Nessen, een natuurgebied langs het riviertje De Grecht. De Milandweg vormt op deze route een knelpunt. “Hier ligt een groot gevaar dat otters doodgereden worden”, zegt Van Leeuwen. Iets dat in januari van dit jaar al een keer gebeurde. Toen werd langs de weg in Woerdense Verlaat een dode otter aangetroffen. Hoewel er watergangen zijn onder de Milandweg, gebruiken de dieren die niet. “Otters trekken vaak langs grote vaarten en sloten, maar dat doen ze niet zwemmend. Dus waar grote sloten een (drukke) weg kruisend, liggen knelpunten.” 

Afrastering
Het verschilt per knelpunt hoe deze opgelost moeten worden. Het knelpunt op de Milandweg, dat in de gemeente Woerden ligt, is volgens Van Leeuwen relatief eenvoudig op te lossen. “Daar ligt een brug over de vaart. Onder deze brug zou een loopplank aangelegd kunnen worden. Dan kan de otter zijn traject eenvoudig vervolgen. Wat altijd goed is om te doen is om knelpunten af te rasteren, zodat otters toch niet alsnog de weg kruisen, maar juist gestuurd worden naar de faunapassage. Het verschilt altijd per locatie wat de kosten daarvan zijn. Loopplanken met een afrastering zijn natuurlijk wel goedkoper dan het aanleggen van een faunabuis onder de weg.”

Naast de aanpak van knelpunten hoeft er in Woerden niet veel te gebeuren om het de otter naar de zin te maken. “Lang niet de volledige gemeente is leefgebied voor de otter, en dat hoeft ook niet. Echter, daar waar de otter wel komt, is het nodig om te zorgen dat ‘ie er veilig kan komen.” 

Pechgevallen
Hoe groot de otterpopulatie in de Kamerikse Nessen precies is, is ook voor Van Leeuwen onduidelijk. “Ze laten zich niet zien, maar weten dat ze er zijn door waarnemingen op wildcamera’s, otteruitwerpselen en dode otters die we vinden naast het plassengebied.” Ondanks dat dit laatste regelmatig gebeurt, gaat het goed met het roofdier in het Groene Hart. “Ze staan vaak op onze wildcamera’s en ze worden ook in steeds meer andere gebieden waargenomen. Hoe meer otters er zijn, hoe meer er dood gevonden worden. Het blijft daarom belangrijk om knelpunten op te lossen, maar pechgevallen hou je altijd.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Locoburgemeester Woerden bezoekt diamanten echtpaar Nieuws 28 sep., 12:44
Afbeelding
Tiende editie Woerdens Bockbier Festival Nieuws 27 sep., 17:05
Afbeelding
Provincie Utrecht vraagt weer aandacht voor lange remweg trams: meer dan 40 meter! Nieuws 27 sep., 16:25
Afbeelding
Column Mirte Damen: Nacht van Woerden Nieuws 27 sep., 14:48
Afbeelding
'Laat natuur op Woerdense bastions met rust' Nieuws 27 sep., 14:47
Afbeelding
Bankje voor 'wandelstad' Woerden Nieuws 27 sep., 14:46
Afbeelding
Meer fietsen gestolen in Harmelen 112 27 sep., 14:43
Afbeelding
Feestelijke finale Robs Kaastour op Kerkplein Woerden Nieuws 27 sep., 14:42