• De otter.
• De otter. Foto: Ben Walet (Natuurmonumenten)

Een loopplank kan de otter al helpen

Nieuws 1.017 keer gelezen

ZEGVELD • Het plaatsen van een loopplank onder een brug kan otters al helpen om veilig de Milandweg in Zegveld over te steken. Dat verklaart boswachter Juriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten. 

Otters gaan er veel op uit en wandelen tussen de Nieuwkoopse Plassen en de Kamerikse Nessen, een natuurgebied langs het riviertje De Grecht. De Milandweg vormt op deze route een knelpunt. “Hier ligt een groot gevaar dat otters doodgereden worden”, zegt Van Leeuwen. Iets dat in januari van dit jaar al een keer gebeurde. Toen werd langs de weg in Woerdense Verlaat een dode otter aangetroffen. Hoewel er watergangen zijn onder de Milandweg, gebruiken de dieren die niet. “Otters trekken vaak langs grote vaarten en sloten, maar dat doen ze niet zwemmend. Dus waar grote sloten een (drukke) weg kruisend, liggen knelpunten.” 

Afrastering
Het verschilt per knelpunt hoe deze opgelost moeten worden. Het knelpunt op de Milandweg, dat in de gemeente Woerden ligt, is volgens Van Leeuwen relatief eenvoudig op te lossen. “Daar ligt een brug over de vaart. Onder deze brug zou een loopplank aangelegd kunnen worden. Dan kan de otter zijn traject eenvoudig vervolgen. Wat altijd goed is om te doen is om knelpunten af te rasteren, zodat otters toch niet alsnog de weg kruisen, maar juist gestuurd worden naar de faunapassage. Het verschilt altijd per locatie wat de kosten daarvan zijn. Loopplanken met een afrastering zijn natuurlijk wel goedkoper dan het aanleggen van een faunabuis onder de weg.”

Naast de aanpak van knelpunten hoeft er in Woerden niet veel te gebeuren om het de otter naar de zin te maken. “Lang niet de volledige gemeente is leefgebied voor de otter, en dat hoeft ook niet. Echter, daar waar de otter wel komt, is het nodig om te zorgen dat ‘ie er veilig kan komen.” 

Pechgevallen
Hoe groot de otterpopulatie in de Kamerikse Nessen precies is, is ook voor Van Leeuwen onduidelijk. “Ze laten zich niet zien, maar weten dat ze er zijn door waarnemingen op wildcamera’s, otteruitwerpselen en dode otters die we vinden naast het plassengebied.” Ondanks dat dit laatste regelmatig gebeurt, gaat het goed met het roofdier in het Groene Hart. “Ze staan vaak op onze wildcamera’s en ze worden ook in steeds meer andere gebieden waargenomen. Hoe meer otters er zijn, hoe meer er dood gevonden worden. Het blijft daarom belangrijk om knelpunten op te lossen, maar pechgevallen hou je altijd.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 2 uur geleden
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 18 uur geleden
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 20 uur geleden
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 21 uur geleden
• Milon, Tamar en Demi.
Milon, Tamar en Demi zijn het Koninklijk Trio van 2024 Nieuws gisteren
• José Daselaar is al veertig jaar juf op De Schakel in Woerden. Om dat te vieren kregen alle kinderen een ijsje.
Juf José werkt al veertig jaar op zelfde basisschool: De Schakel in Woerden Nieuws 23 apr, 18:56
• Sander van Schijndel van de OMU in één van de leegstaande bedrijfsgebouwen.
'Rotte kies' langs Hoge Rijndijk in Woerden eindelijk aangepakt Nieuws 23 apr, 11:13
• Tour de Terras in 2023.
Kerkgangers hebben last van muziek tijdens 'Tour de Terras' in Woerdense binnenstad Nieuws 22 apr, 09:00