• Start van de scootmobieltocht van stichting Thuishuis Woerden.
• Start van de scootmobieltocht van stichting Thuishuis Woerden. Foto: Paul van den Dungen

Met de scootmobiel op pad vermindert eenzaamheid

Nieuws 1.938 keer gelezen

WOERDEN • Het is woensdagmiddag als het Hofplein aan de zijde van de Vossenschanslaan vol stroomt met scootmobielen en hun gebruikers. Over enkele minuten start de tweede van in totaal vijf tochten die deze zomer worden gemaakt. 

De begeleiding is in handen van vrijwilligers van Thuishuis Woerden, een stichting die zich inzet om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen en te verminderen. Dit doen zij in Woerden, Kamerik, Harmelen en Zegveld. Met een zeer pro-actieve werkwijze en de ‘geef-nooit-op’ methodiek ondersteunen zij ouderen weer om mee te doen. Daarbij is het uitgangspunt altijd gericht op de vraag en behoefte van de oudere, met als doel: ‘Op een gezellige manier oud te worden’.

Stoet
De scootmobieltocht is een van de activiteiten van de stichting. Vandaag zijn het Charlotte Papendorp en Kristel Didden, die met nog vier andere begeleiders de stoet van 19 scootmobielen escorteren. Christel en Charlotte zijn twee van de vier betaalde krachten van het Thuishuis, maar daarnaast zijn er ook nog eens 100 vrijwilligers. Charlotte: “Vandaag rijdt ook de duofiets mee. Het is prima weer en een tocht waar ze allemaal naar uitkijken.”

Bart van der Linden bedacht de tocht, samen met zijn inmiddels overleden scootmobielmaatje Wim van den Burg. Zij gingen vaak samen op pad en bezochten zo de dorpen en polders buiten Woerden. Ze stippelden een aantal routes uit, speciaal voor scootmobielen en dat sloeg aan. Bart heeft nu Ruud als maatje gevonden en samen rijden zij aan kop van de sliert scootmobielen. Bart: “We hebben speciaal vlaggetjes laten maken die aan de scootmobiel bevestigd kunnen worden waarmee we de zichtbaarheid verbeteren en iedereen ook kan zien dat wij van het Thuishuis zijn.”

Kersen
Vandaag rijden de scootmobielen richting Harmelen waar bij Oosterom Kersen aan de Breudijk een tussenstop is gepland. Daar staat de koffie met gebak al klaar. Tussen mei en september zijn er in totaal vijf tochten uitgezet, telkens op woensdag. Die zijn niet langer dan 25 kilometer en de gemiddelde snelheid ligt rond de 12 kilometer per uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Op 19 juli, 16 augustus en 13 september staan de volgende tochten op het programma.

Stichting Thuishuis Woerden doet veel meer dan alleen het organiseren van schootmobieltochten. Denk bijvoorbeeld aan AutoMaatje, een vrijwillige vervoersservice voor en door bewoners. En de Thuisbus, de camper die gebruikt wordt als ontmoetingsplek voor ouderen in de wijk. De luifel gaat uit, het terras wordt uitgezet en iedereen kan langskomen voor een gratis kopje koffie of thee en voor een gezellig praatje of een spelletje. Wie wil weten waar de Thuisbus de komende weken is te vinden, kan kijken op www.thuishuiswoerden.nl.

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 14 uur geleden
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31
• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05