• De dam bij het kasteel vormt nu nog de entree naar het Defensie-eiland.
• De dam bij het kasteel vormt nu nog de entree naar het Defensie-eiland.

Centraalbrug maakt van Defensie-eiland een écht eiland

Nieuws 1.646 keer gelezen

WOERDEN • Eind dit jaar gaat in Woerden de bouw van de Centraalbrug van start. De brug komt naast het kasteel te liggen, op de plek van de bestaande dam. 

De brug moet voor de zomer van 2024 klaar zijn en vormt dan de hoofdentree van het Defensie-eiland. Het eiland is met de komst van de brug dan ook eindelijk écht een eiland. De gemeenteraad is akkoord gegaan met de extra kosten voor de aansluiting van de brug op de centrumring.

Bootjes
De brug wordt gebouwd in opdracht van de ontwikkelaar van het Defensie-eiland: De Wasserij CV. Door de komst van de brug is het Defensie-eiland (bijna) helemaal af en kunnen er weer bootjes van en naar de Prins Hendrikkade varen. De brug krijgt een uitstraling die past bij haar historische omgeving en komt iets verder van de toren te liggen. Hierdoor ontstaat ruimte voor de kasteelgracht.

Om de brug te kunnen bouwen en het eiland bereikbaar te houden wordt de bestaande dam tijdelijk verbreed. Daarna wordt er gestart met het afgraven van de dam en de aanleg van de nieuwe brug. 

Om de brug goed te laten aansluiten op de centrumring, verlengt de gemeente de bestaande kademuren tegenover het kasteel tot de Prins Hendrikkade. Ook komt er een verhoogd verkeersplateau en wordt er een fietsstraat aangelegd. Zo wordt niet alleen de doorstroming van het water verbeterd, maar vergroot de gemeente ook de fietsveiligheid in het centrum van Woerden.

Wethouder Ad de Regt (monumenten): “De hoofdtoegang tot het Defensie-eiland krijgt een prachtige uitstraling, passend bij de historie van Woerden én bij het karakter van een moderne bijzondere woonwijk. Om met elkaar trots op te zijn!”

Groen
Tegelijkertijd met de bouw van de Centraalbrug, laat Stichting het Kasteel van Woerden een stuk gracht rondom de toren uitgraven. De gracht wordt daarmee verlengd tot aan het elektriciteitshuisje achter het kasteel. Als de brug en kademuren klaar zijn, wordt ook de zandvlakte naast restaurant Gare Pompidou aangepakt. De zandvlakte maakt plek voor groen. Dat gaat de Wasserij CV doen, de ontwikkelaar van het Defensie-eiland.

De gemeente geeft op donderdag 28 september uitleg aan geïnteresseerden op de plek van de nieuwe brug. Omwonenden en belanghebbenden krijgen hiervoor een uitnodiging. Andere geïnteresseerden zijn ook welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Zilveren steekspeld voor Woerdenaar Chris Schalkwijk Nieuws 30 nov., 13:51
Afbeelding
Column Junior Brandenburg: Jiwa Nieuws 29 nov., 16:07
Afbeelding
Eerste roman van Marleen Mentink uit Woerden: 'Verborgen verdriet' Nieuws 29 nov., 16:05
Afbeelding
Nieuwbouw Huize Gaza in Harmelen wil maar niet vlotten Nieuws 29 nov., 16:02
Afbeelding
Bouwplan voor uitvaartcentrum valt slecht bij omwonenden Nieuws 29 nov., 15:55
Afbeelding
Top 2000 Quiz in Woerden Nieuws 29 nov., 15:54
Afbeelding
Explosie vernielt voorgevel van beautysalon in centrum Woerden Nieuws 29 nov., 08:40
Afbeelding
IJsbaan Woerden gaat zaterdag open Nieuws 28 nov., 08:50