• Romaysa van Brecht.
• Romaysa van Brecht. Foto: aangeleverd

Romaysa (15) houdt pitch over toekomst onderwijs

Nieuws 1.098 keer gelezen

WOERDEN • Romaysa van Brecht, havo 5-leerling van het Minkema College in Woerden, spreekt donderdag op het congres van de VO-raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs.

De 15-jarige Romaysa zal samen met zes andere leerlingen in een pitch haar idee over de toekomst van het onderwijs laten horen. “Ik pleit in mijn pitch voor meer lesuren voor creatieve vakken in het voortgezet onderwijs, omdat deze mij lieten zien dat de grenzen die jij ervaart door jezelf zijn opgezet, niet omdat je iets niet zou kunnen.” 

Podium
De VO-raad wil leerlingen graag een podium geven waarop zij kunnen pitchen wat er volgens hen moet veranderen in het onderwijs. Leerlingen zien immers goed wat er speelt op scholen en het gaat uiteindelijk om hen. Dit congres bood daarvoor een mooie kans.  

Romaysa heeft zelf een grote passie voor musical en theater en zou dan ook graag zien dat er op scholen nóg meer aandacht en ruimte is voor vakken die hierop aansluiten. Op het Minkema College kunnen leerlingen keuzemodules kiezen, zoals theater. Romaysa: “Dat zijn modules van zo’n zeven weken waarin ik bijvoorbeeld ook naar de theaterschool Rotterdam ben geweest. Wat mij betreft mag zo’n vak nog uitgebreider onderdeel zijn van het lesprogramma, minstens 1 à 2 lesuren per week. Ik snap dat niet iedereen eenzelfde passie heeft, maar er zijn ook andere kunstdisciplines (zoals fotografie of mode) die niet alleen mij, maar ook veel andere leerlingen verder zouden kunnen helpen.”

Trots
Directeur onderwijs van het Minkema College, Annemieke Kalshoven-Tol, is trots dat één van de leerlingen gevraagd is om haar visie over onderwijs te geven tijdens het landelijke congres. “Op school leren we de leerlingen tijdens burgerschapslessen om hun mening te vormen, te verwoorden en in gesprek te gaan om met elkaar van gedachten te wisselen. Deze pitch van Romaysa is daar natuurlijk een prachtig voorbeeld van.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Zilveren steekspeld voor Woerdenaar Chris Schalkwijk Nieuws 30 nov., 13:51
Afbeelding
Column Junior Brandenburg: Jiwa Nieuws 29 nov., 16:07
Afbeelding
Eerste roman van Marleen Mentink uit Woerden: 'Verborgen verdriet' Nieuws 29 nov., 16:05
Afbeelding
Nieuwbouw Huize Gaza in Harmelen wil maar niet vlotten Nieuws 29 nov., 16:02
Afbeelding
Bouwplan voor uitvaartcentrum valt slecht bij omwonenden Nieuws 29 nov., 15:55
Afbeelding
Top 2000 Quiz in Woerden Nieuws 29 nov., 15:54
Afbeelding
Explosie vernielt voorgevel van beautysalon in centrum Woerden Nieuws 29 nov., 08:40
Afbeelding
IJsbaan Woerden gaat zaterdag open Nieuws 28 nov., 08:50