• De Torenwal en Hogewal.
• De Torenwal en Hogewal. Foto: Floris Bakker

‘Laat natuur op Woerdense bastions met rust’

Nieuws 1.129 keer gelezen

WOERDEN • De Torenwal en Hogewal moeten met rust gelaten worden. Kap van bomen op de twee bastions in Woerden zou een ernstige aantasting zijn van de leefomgeving van de aanwezige dieren. Dat zeggen vier partijen in een motie die ze tijdens de politieke avond in gaan dienen. 

Het college wil de bastions op de Torenwal en Hogewal verstevigen, om te zorgen dat ze niet in de Singel zakken. Er ligt een plan om alle bomen te kappen die aan en boven de de waterlijn staan. Dit om ruimte te maken voor een ‘harde’ beschoeiing zoals die langs heel de Singel is geplaatst. Beschoeiing is volgens adviesbureau Sweco noodzakelijk. Zonder versterking zou de oever door golfslag afbrokkelen en is er een kans is op afschuiving van de wal waarop de begraafplaatsen rusten. 

Te ingrijpend
Volgens Splinter, Inwonersbelangen, Woerden&Democratie en Progressief Woerden is dit risico  niet of nauwelijks aanwezig. Zij vinden het plan dat er nu ligt veel te ingrijpend. De partijen wijzen ook naar Stichting Hugo Kotenstein die eerder aangaf dat beschoeiing niet nodig is. Dit omdat de bastions er al eeuwen liggen. ‘Het geheel is gezet’, zo verklaarde de stichting.  

De partijen vrezen dat door de bomenkap de stabiliteit van de bastions juist af zal nemen. Bovendien betekent de ingreep het einde van de kolonies vleermuizen die in de bomen verblijven. Het geld voor de klus, zo’n 360.000 euro, kan beter voor andere projecten worden ingezet. Wel moet de gemeente de bastions regelmatig controleren op eventuele schade en afschuiving. 

Maatwerk
Hart voor Natuur, die zich ook verzet tegen de kap van bomen op de bastions, adviseert de gemeente om maatwerk toe te passen en alleen beschoeiing te realiseren waar het echt niet anders kan. De actiegroep komt zelfs met een alternatief plan. In dit plan ligt de beschoeiing van de kant af en onder water. Het stuk achter de beschoeiing wordt opgevuld met aarde en klei, zodat daar een plas- en drasgebied ontstaat. De bomen op de bastions kunnen in dit plan blijven staan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Zilveren steekspeld voor Woerdenaar Chris Schalkwijk Nieuws 30 nov., 13:51
Afbeelding
Column Junior Brandenburg: Jiwa Nieuws 29 nov., 16:07
Afbeelding
Eerste roman van Marleen Mentink uit Woerden: 'Verborgen verdriet' Nieuws 29 nov., 16:05
Afbeelding
Nieuwbouw Huize Gaza in Harmelen wil maar niet vlotten Nieuws 29 nov., 16:02
Afbeelding
Bouwplan voor uitvaartcentrum valt slecht bij omwonenden Nieuws 29 nov., 15:55
Afbeelding
Top 2000 Quiz in Woerden Nieuws 29 nov., 15:54
Afbeelding
Explosie vernielt voorgevel van beautysalon in centrum Woerden Nieuws 29 nov., 08:40
Afbeelding
IJsbaan Woerden gaat zaterdag open Nieuws 28 nov., 08:50