• Robert Schuit bezig in zijn schetsboek.
• Robert Schuit bezig in zijn schetsboek. Foto: Floris Bakker

Woerdense tekenaar Robert Schuit presenteert bundel ‘Er komt altijd een ei uit’

Nieuws 900 keer gelezen

WOERDEN • Eind deze maand verschijnt ‘Er komt altijd een ei uit’ van de Woerdense tekenaar en schrijver Robert Schuit.

De bundel bevat 128 tekeningen die hij de afgelopen drie jaar maakte. “Ik had er meer dan duizend liggen, maar dat is net iets teveel voor in één boek. Dus heb ik de beste ertussenuit gehaald.” 

De eerste tekeningen maakte hij in coronatijd. “Dat was voor mij een periode van reflectie”, vertelt Schuit. “Tussen 20000 en 2010 maakte ik cartoons voor onder andere de Volkskrant en Mare, het universiteitsblad van de Universiteit Leiden. Ik heb ook meerdere cartoonbundels uitgebracht. Maar het tekenen begon me tegen te staan. Elke keer weer poppetjes tekenen die iets grappigs tegen elkaar zeggen...” 

Korte verhalen
Hij begint met schrijven. Het zijn korte verhalen die in de smaak vallen. Zo goed dat Schuit - onder het pseudoniem Joubert Pignon - meerdere boeken uitbrengt. En toch gaat hij weer tekenen. “Tijdens de lockdown bedacht ik me dat het toch wel zonde was dat ik het tekenen had opgegeven. Dus ben ik voorzichtig weer wat schetsjes gaan maken.”

Hij besluit het deze keer anders aan te pakken. “Vroeger bedacht ik eerst een tekst en tekende ik de cartoon. Nu doe ik het precies andersom. Dat geeft zo’n vrij gevoel! Ik kan nu tekenen wat ik wil.” 

Schuit dwingt zichzelf nu om elke dag een nieuwe tekening te maken. Inspiratie doet hij op tijdens wandelingetjes door Woerden met zijn tweeëneenhalf jaar oude zoontje. Onderweg komt hij van alles tegen. “Laatst zag ik een paperclip liggen. Die gebruik je om iets vast te maken, maar je kunt ‘m ook verbuigen en er - net als in tv-series - handboeien mee los maken.” 

Notitieboekje
Er zijn dagen dat het even niet lukt om iets op papier te zetten. Dan is er altijd nog het notitieboekje dat Schuit altijd op zak heeft. “Soms heb ik momenten dat ik wel tien ideeën heb voor een tekening. Die schrijf ik dan op, om te voorkomen dat ik ze vergeet. Heel handig. Als ik even niks weet, blader ik gewoon door dat boekje.”

Ook titels die bij hem boven komen drijven schrijft -ie op. De titel ‘Er komt altijd een ei uit’ stond er al even in. “Een ei is één van de meest dankbare objecten om te tekenen. Het heeft een grappige vorm, is breekbaar en staat symbool voor nieuw leven. Je kunt er als tekenaar alle kanten mee op.” 


• Een van de tekeningen uit de nieuwste cartoonbundel van Robert Schuit. 

Drie seconden
Schuit omschrijft zijn stijl als eenvoudig en kleurrijk. Hij tekent vaak één plaatje met een visuele grap of scherpe tekst die aanzet tot nadenken. “Je moet ‘m binnen drie seconden kunnen begrijpen, anders werkt-ie niet.” 

Zijn nieuwste boek wordt 24 november gepresenteerd bij boekhandel Bijleveld aan het Janskerkhof in Utrecht. Schuit: “Van een zestal tekeningen uit het boek heb ik tasjes laten maken. Heel handig om spulletjes mee van de ene naar de andere plek te vervoeren.”

En wie nog geen genoeg heeft van de tekeningen van Schuit, kan de expostie van zijn werk bezoeken. “Ja, daar ben ik wel trots op”, vertelt hij met een lach op het gezicht. “Bij Loopvis in Arnhem komen tussen de 300 en 400 tekeningen van mij te hangen. Heel bijzonder.”

‘Er komt altijd een ei uit’ is verkrijgbaar in meerdere boekhandels en online te bestellen. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Harleydag in 2023.
Harleydag Woerden gaat dit jaar niet door Nieuws 16 mei, 17:14
• Sportlust '45 houdt een veiling.
Veilingavond Sportlust '46 met Peter Heerschop Nieuws 16 mei, 16:32
• Vrijwilliger van Voedselbank Woerden bezig met het sorteren van producten.
Steeds meer mensen kloppen aan bij Voedselbank Woerden Nieuws 16 mei, 14:54
• Lekke fietsband.
Lekke banden door scherpe voorwerpen in puinbaan Harmelen Nieuws 16 mei, 11:27
Afbeelding
Dit jaar opnieuw sportverkiezing in Woerden Nieuws 16 mei, 11:01
Afbeelding
De Terugwinning in Woerden zamelt fietsen in voor kinderen in armoede Nieuws 16 mei, 10:51
• Olaf Remmerswaal in de parkeergarage die weer dienst doet als wisselzone.
38e editie van Triathlon Woerden: Olaf is erbij als het kanon wordt afgeschoten Sport 16 mei, 10:49
• Zwemvierdaagse in het Batensteinbad.
Zwem4daagse in Batenstein en H2O Nieuws 16 mei, 10:47