• In de lokauto stonden meerdere ronde vaten.
• In de lokauto stonden meerdere ronde vaten. Foto: Politie Woerden
met video

Politie en gemeente: ‘Herken en meld signalen van drugscriminaliteit’

Nieuws 1.136 keer gelezen

WOERDEN • Zet een bus vol goederen die kunnen wijzen op de productie van synthetische drugs op verschillende plekken in Woerden en kijk wat er gebeurt. Dat deden de gemeente Woerden en de politie in september met een lokbus.

Agenten parkeerden de bus eerst op een plek in het Schilderskwartier. Achterin stonden meerdere ronde vaten en op de achterbank lag een gasmasker en een witte overall. “Binnen een dag kwam er bij ons een melding binnen”, vertelt wijkagent Stefan van Wijk. Op de tweede locatie, in de Bomenbuurt, viel de bus ook al snel op. Na twee dagen belde iemand de politie. “Ik ben er trots op dat inwoners zo snel hebben gereageerd. Blijkbaar is er veel sociale controle in de wijken.” 

Afgelegen
Die sociale controle is op bedrijventerreinen zowat afwezig, zo bleek tijdens de proef. Nadat de politie de lokbus op industrieterrein Polanen had gezet, kwam er in een week tijd geen enkele melding binnen. Hetzelfde verhaal op bedrijventerrein Tappersheul in Oudewater. Burgemeester Victor Molkenboer kan daar wel een verklaring voor geven. “Bedrijventerreinen zijn vaak afgelegen en mensen komen er alleen om te werken. Dat maakt ze aantrekkelijk voor criminelen. Die kunnen er vaak anoniem hun gang gaan.”

Dat drugscriminaliteit met name voorkomt in Brabant is al lang niet meer zo. In heel Nederland rolt de politie continu drugslabs en wietplantages op. Zo ook in Woerden. Molkenboer schudt de voorbeelden moeiteloos uit zijn mouw. Neem het grote drugslab dat begin vorig jaar werd ontdekt in een woning aan de Henrik Ibsenweg. Die zorgde voor een gevaarlijke situatie. “Bij de productie van drugs komen allemaal giftige stoffen vrij die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast was er een risico op een explosie, en dat midden in een woonwijk. Als de boel daar was ontploft, dan waren de gevolgen niet te overzien geweest.” 

Campagne
Om de bewustwording te vergroten rondom drugscriminaliteit en de meldingsbereidheid te vergroten zijn politie en gemeente de campagne ‘Meld! Want ieder vermoeden telt’ gestart. Dat melden zinvol is, kan Van Wijk met cijfers onderbouwen. “Het afgelopen jaar kwamen er vanuit Woerden 32 meldingen binnen die met drugs te maken hadden. In vrijwel alle gevallen was er ook daadwerkelijk iets aan de hand. Meldingen van burgers zijn onze grootste informatiebron.”

Waar je precies op moet letten? “Dat zijn toch wel situaties die je een niet-pluis gevoel geven”, verduidelijkt Van Wijk. “Denk aan hele dure auto’s of busjes zonder bedrijfslogo die op vreemde tijden bij een pand staan, woningen met de rolluiken omlaag of ontluchtingspijpen op daken. Allemaal zaken waar je alert op moet zijn. En geuren. Zo kan een sterke hennepgeur wijzen op de aanwezigheid van een hennepplantage. Chemische drugs hebben weer een ietwat anijsachtige geur.” 

De gemeente Woerden traint de eigen medewerkers om signalen te herkennen. Molkenboer: “Als ze iets opvalt, vragen we hen om dat door te geven. Wie weet is het wel een heel waardevolle tip.” Inwoners kunnen meldingen doorgeven aan zowel de politie als de gemeente. Eventueel anoniem. “Als je denkt dat er iets niet klopt, twijfel niet en bel gewoon!”

Vastgoedeigenaren
Om ondermijnende activiteiten op bedrijventerreinen sneller op te sporen is de hulp van ondernemers van groot belang. “Zij weten wat zich afspeelt in een gebied”, zegt Molkenboer. “Binnenkort gaan we met hen om tafel. Maar we gaan ook het gesprek aan met vastgoedeigenaren, makelaars en verhuurbedrijven. Zij hebben de mogelijkheid om mensen eruit te zetten als er activiteiten plaatsvinden die het daglicht niet kunnen verdragen.”

Ook boeren en tuinders moeten weerbaarder worden gemaakt tegen de georganiseerde misdaad. Molkenboer: “Drugscriminelen doen gewoon een briefje in de bus met de vraag of ze een leegstaande schuur of kas kunnen huren. Zo brutaal zijn ze. En ja, dat gebeurt ook hier in onze gemeente. Als je het financieel lastig hebt, ben je al snel geneigd om in te gaan op zo’n verzoek. Doe het niet! Het kan zomaar gebeuren dat ze je erin luizen en je uiteindelijk zelf het slachtoffer wordt van afpersing.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Lekke fietsband.
Lekke banden door scherpe voorwerpen in puinbaan Harmelen Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Dit jaar opnieuw sportverkiezing in Woerden Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
De Terugwinning in Woerden zamelt fietsen in voor kinderen in armoede Nieuws 13 uur geleden
• Olaf Remmerswaal in de parkeergarage die weer dienst doet als wisselzone.
38e editie van Triathlon Woerden: Olaf is erbij als het kanon wordt afgeschoten Sport 13 uur geleden
• Zwemvierdaagse in het Batensteinbad.
Zwem4daagse in Batenstein en H2O Nieuws 13 uur geleden
• Ruurd Walinga als pomphouder in 'Ik zou maar thuis blijven'.
Cabaretviering in Woerdense Maranathakerk Nieuws 14 uur geleden
• Mirjam Gijsbertsen koppelt als coördinator van Buurtgezinnen gezinnen aan elkaar.
Buurtgezinnen koppelt gezinnen die het zwaar hebben aan een stabiel gezin Nieuws 15 mei, 15:46
• Een student Verpleegkunde laat kinderen zien hoe je een injectie plaatst.
Leerlingen Constantijnschool leren op mboRijnland over menselijk lichaam Nieuws 15 mei, 15:40