• Kees Batelaan, bassist bij fanfarecorps Excelsior.
• Kees Batelaan, bassist bij fanfarecorps Excelsior. Foto: Floris Bakker

‘Verenigingsman’ Kees Batelaan al 65 jaar lid van Woerdens fanfarecorps Excelsior

Nieuws 1.358 keer gelezen

WOERDEN • Fanfarecorps Excelsior viert zaterdag het 120-jarig bestaan met een jubileumconcert. De 77-jarige Kees Batelaan is er uiteraard bij. 

65 jaar mag hij zich al lid noemen. De bassist, die jarenlang bestuursfuncties vervulde, oefent nog wekelijks. “Elke dinsdag is het weer repeteren. Ik ga er altijd met plezier heen.” Kees begon op zijn 12e bij Excelsior en is daarna nooit meer weggegaan.

Heel het gezin
Zijn liefde voor de muziekvereniging heeft hij overgedragen aan de rest van het gezin. Zowel zijn vrouw, zoon als kleinzoon zijn lid. Ook de twee dochters van Kees en Adrie Batelaan sloten zich ooit aan, maar die zijn er na verloop van tijd mee gestopt. “Dat iedereen lid is (geweest) vind ik het mooiste van alles wat ik heb meegemaakt bij Excelsior”, vertelt Kees trots.

Zijn vrouw Adrie is inmiddels ook alweer 31 jaar lid. “Regelmatig hoorde ik ze (haar man en twee zoons) thuis oefenen”, zegt ze. “Ik dacht ‘wat is dat voor iets prachtigs’. Ik werd nieuwsgierig en ben toen een keer meegegaan naar een concert. Daarna was ik helemaal om.” 

Actief
Het fanfarecorps was ook dit jaar weer actief in Woerden. Zo waren de muzikanten onder meer aanwezig bij het uitzwaaien en weer inhalen van Rob van Hoogdalem voor zijn Kaastour. Ook het Oktoberfest, wat alweer zijn 49ste editie beleefde, werd muzikaal ondersteund door Excelsior Woerden.

Zaterdag is voor het thema ‘Laten we het vieren’ gekozen. Volgens de vereniging mag er best wel even stilgestaan worden bij het feit dat in deze krappe tijden er nog altijd muzikale evenementen georganiseerd kunnen worden. “Een muziekcorps is een dure club”, weet Kees. “De muziekinstrumenten, uniforms; alles kost geld. Gelukkig kunnen we bij de uitvoeringen bij fondsen terecht die ons financieel bijstaan.”

Nieuwe generatie
Hoewel de ervaren bassist nog niet aan stoppen denkt, vindt hij het wel belangrijk dat er ook jongeren lid worden van Excelsior. “Nu hebben we een groepje van tien mensen onder de dertig jaar. We zijn altijd blij als er jongeren bij komen. De pensionado’s gaan er ook een keer mee stoppen. Het is belangrijk dat het dan opgevuld wordt.”

Daarom moet de vereniging ook een beetje met de tijd mee gaan. Iets wat niet alle leden even makkelijk kunnen accepteren, weten de twee. “Wij vinden het geen enkel probleem”, zegt Adrie. “We spelen nu ook nummers uit de top-1000. Dat is wel even wat anders dan de oorspronkelijke muziek van Excelsior”, vervolgt Kees.

Het jubileumconcert van zaterdag vindt plaats in de Petruskerk en start om 12.00 uur. Het is gratis toegankelijk en iedereen is welkom. Een vrijwillige verjaardagsgift is altijd welkom, zo laat de vereniging weten.

Bram Immerzeel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• Wethouder Arjan Noorthoek bij het nieuwbouwproject Weidse Weelde in Kamerik.
Gemeente Woerden: 'Praat mee over wonen' Nieuws 13 uur geleden
• Vuurwerkresten.
Minder prullenbakken vernield rond jaarwisseling Nieuws 14 uur geleden
• Plaatsing van een flexflitser.
'Flexflitsers' langs wegen in Woerden Nieuws 14 uur geleden
• Medewerkers mochten de heipaal beschrijven.
Startschot gegeven voor bouw houten bedrijfshal BluePrint Automation Nieuws 27 feb, 16:42
Afbeelding
Aanhanger schoonmaakbedrijf in brand 112 27 feb, 11:05
Afbeelding
Singlereizen zijn actieve vakanties in groepen ingezonden mededeling 27 feb, 10:55
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop ingezonden mededeling 26 feb, 10:55
• Overtreding op speler van SC Woerden tijdens de wedstrijd tegen VEP.
VEP wint stadsderby van SC Woerden Sport 26 feb, 10:06