• Het gebied tussen Houtdijk en Geestdorp.
• Het gebied tussen Houtdijk en Geestdorp. Foto: Floris Bakker

Bouwplan voor uitvaartcentrum valt slecht bij omwonenden

Nieuws 3.847 keer gelezen

WOERDEN • Omwonenden zien niets in de bouw van een nieuw uitvaartcentrum tussen Geestdorp en Houtdijk.

Het gaat om een groot centrum met crematorium en meer dan 200 parkeerplaatsen. De omwonenden kwamen begin dit jaar bij toeval achter de plannen, zo verklaart woordvoerder Adri van Montfoort. “Een bedrijf had bij de gemeente Woerden een vergunning aangevraagd voor de bouw van het uitvaartcentrum.” Dat stond vermeld op de gemeentepagina in de krant. “Iemand las dat, dacht ‘wat krijgen we nou?’ en deelde het in de appgroep van bewoners van de Houtdijk. De verbazing was groot. Echt niemand was op de hoogte van de plannen.”

Prullenbak
Van Montfoort vindt het vreemd dat de gemeente de plannen niet direct naar de prullenbak heeft verwezen. “Het is in strijd met het bestemmingsplan en past ook niet in de omgevingsvisie van Woerden. De locatie waar het centrum zou komen, ligt zowel in Het Goud van Woerden als in De Groene Brug tussen de kernen Woerden en Harmelen. Het Goud van Woerden is het Westelijk Weidegebied met een unieke duizend jaar oude cope-structuur. Dat mag je niet aantasten en moet volgens de omgevingsvisie behouden blijven.”

Ook de verkeerssituatie rond de strook is verre van ideaal. Zo levert de ingang aan Geestdorp gevaarlijke situaties op en is de smalle Houtdijk ongeschikt voor grote hoeveelheden verkeer. Toch zijn de omwonenden er niet gerust op en hebben ze zich verenigd in de groep ‘Omwonenden Geestdorp 48’. Van Montfoort: “Er is al een eerste bijeenkomst geweest die door 40 omwonenden is bijgewoond.”

Tevens hebben vier leden van de groep een gesprek gehad met wethouder Arjan Noorthoek (ruimtelijke ordening). “De wethouder vertelde dat de aanvraag een eigen actie is van de initiatiefnemers en dat het idee voor de locatie niet van de gemeente komt.” 

Kansloos
De hele procedure gaat lang duren. Zo moeten er voor de aanvraag diverse onderzoeken worden gedaan. Pas als die volledig is, neemt de gemeente een besluit over de aanvraag. Daarbij zullen alle bezwaren meegewogen worden. Van Montfoort: “Wij als omwonenden hadden liever gezien dat de gemeente aanvraag direct had afgewezen. En tegen de initiatiefnemers had gezegd dat hun plan kansloos is.”

Met die initiatiefnemers is (nog) geen contact geweest. “Tot voor kort wisten we niet eens wie het waren”, verduidelijkt Van Montfoort. “Nu ze weten dat wij ons verzetten, willen ze hun plannen graag toelichten. Aan een gesprek met een paar bewoners hebben we op dit moment geen behoefte. Praten met de omwonenden hadden ze moeten doen voordat ze die plannen indienden bij de gemeente.” 

Afwijzen mag niet
Het initiatief én de zorgen zijn bij wethouder Arjan Noorthoek bekend, zo laat woordvoerder Femke Rodenburg van de gemeente Woerden weten. “Hij heeft zowel contact gehad met de initiatiefnemers van het crematorium als met vier bezorgde bewoners.” Ze legt uit dat de gemeente een dergelijke aanvraag in behandeling móet nemen. “Zo maar afwijzen, mag niet. En een bestemmingsplan wordt natuurlijk wel eens vaker gewijzigd. Dus dat het in strijd is met het bestemmingsplan, is geen reden voor afwijzen.”
Rodenburg benadrukt dat er nog geen besluit is genomen over de aanvraag. “Het wordt getoetst en vervolgens geven wij een weloverwogen advies (positief of negatief). Daarna is het aan de initiatiefnemer om te bepalen of deze wel of niet door wil gaan met z’n plannen.”

Het college ziet enerzijds de vraag naar een crematorium in de gemeente, maar anderzijds ook dat het plan stedenbouwkundig moeilijk ligt. “Het is zo’n groot vraagstuk dat - mocht de initiatiefnemer willen doorzetten - sowieso de gemeenteraad ook om advies wordt gevraagd. Daarnaast is de initiatiefnemer verplicht om participatie te organiseren in de omgeving.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• Wethouder Arjan Noorthoek bij het nieuwbouwproject Weidse Weelde in Kamerik.
Gemeente Woerden: 'Praat mee over wonen' Nieuws 13 uur geleden
• Vuurwerkresten.
Minder prullenbakken vernield rond jaarwisseling Nieuws 13 uur geleden
• Plaatsing van een flexflitser.
'Flexflitsers' langs wegen in Woerden Nieuws 13 uur geleden
• Medewerkers mochten de heipaal beschrijven.
Startschot gegeven voor bouw houten bedrijfshal BluePrint Automation Nieuws 27 feb, 16:42
Afbeelding
Aanhanger schoonmaakbedrijf in brand 112 27 feb, 11:05
Afbeelding
Singlereizen zijn actieve vakanties in groepen ingezonden mededeling 27 feb, 10:55
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop ingezonden mededeling 26 feb, 10:55
• Overtreding op speler van SC Woerden tijdens de wedstrijd tegen VEP.
VEP wint stadsderby van SC Woerden Sport 26 feb, 10:06