• Marleen Mentink bij Brownies & Downies waar ze zaterdag 2 december haar boek verkoopt.
• Marleen Mentink bij Brownies & Downies waar ze zaterdag 2 december haar boek verkoopt. Foto: PR

Eerste roman van Marleen Mentink uit Woerden: ‘Verborgen verdriet’

Nieuws 1.567 keer gelezen

WOERDEN • Ze kon altijd makkelijk schrijven. Vroeger dagboekjes, later verslagen, teksten voor websites of flyers en nu is er haar eerste roman ‘Verborgen verdriet’.

Marleen Mentink is de auteur van deze 250 pagina’s tellende roman over de relatie tussen een dochter en haar moeder, over het verliezen van haar moeder en over hoe ze daar uiteindelijk ook weer overheen komt.

“Het is geen zwaar boek”, haast ze zich te zeggen. “Je kunt het lezen als een gewone realistische roman waarmee ik wel bij de essentie van het leven blijf. Een realgood roman zou je kunnen zeggen waar lessen in zitten voor wie ervoor openstaat.”

Porlezza
Het idee voor het verhaal komt deels uit haar eigen leven, ervaringen en herinneringen. “Het verhaal speelt zich af in het Italiaanse Porlezza waar ik als kind in de zomer kwam. Ik vroeg me af hoe het zou zijn om daar echt te wonen, hoe het er in de winter zou zijn. Ik had daar nog altijd een soort verlangen naar.” Ze ging in de zomer van 2021 opnieuw naar Italië. “Deze keer met mijn vriend Tim.”

Ze spraken over hun dromen en verlangens. “Toen kwam ook naar voren dat ik eigenlijk altijd al een boek wilde schrijven. Hij spoorde me aan om die droom waar te maken.” Het begon steeds meer te kriebelen maar waar begin je? “Ik kwam uit bij een schrijfster die een online traject biedt van idee tot boek en dat sprak me aan.” Nu, na 2,5 jaar, is haar boek verschenen, tegelijk met dat van een aantal andere schrijvers. 

Marleen combineerde haar verlangen om in Porlezza te wonen met de angst om haar moeder te verliezen. “Ik heb een hele goede band met mijn moeder en ik zou het vreselijk vinden als ze zou overlijden.” Het verhaal gaat dan ook over de relatie tussen moeder en dochter en hoofdpersonage Valerie verliest aan het begin van het verhaal haar moeder. “Doorgaan met leven is ingewikkelder dan Valerie aanvankelijk denkt maar ze kan niet anders dan naar zichzelf kijken als de emmer overloopt.” Daar zit dus wel een soort levensles in. “Blijf praten, sluit jezelf niet af, omarm de mensen die hulp bieden.”

Levenslessen
Door het schrijven van deze roman heeft Marleen wel wat geleerd voor zichzelf. “Je kunt je nooit voorbereiden op het verlies van je moeder of een andere dierbare, dan heb je geen leven meer, maar als het personage er weer bovenop komt, geeft dat moed. Je kunt er kracht uit putten. Er komen ook weer mooie dingen uit voort en dat heeft mij gerust gesteld.” 

Ze hoopt dat iedereen er iets uithaalt. “Eén van mijn boeklezers zei dat ze vaker tegen haar dierbaren zou zeggen dat ze van hen houdt en dat vind ik al waardevol.” Dat zal voor iedereen anders zijn. “Mensen die mij niet kennen halen er andere dingen uit dan familieleden en mijn moeder zal zich wel in een aantal dingen herkennen.”

Om het boek wat zachter te maken loopt er ook een liefdesverhaal doorheen en het decor is alleen al de moeite waard: Porlezza. “In het verhaal zitten veel authentieke details. Het zijn echte steegjes waar hoofdpersonage Valerie doorheen loopt, dus heel herkenbaar voor wie de stad kent.” Het boek is denkt ze geschikt voor mensen vanaf 25 jaar. “Dan heb je al iets meegemaakt.”

Boek met chocolademelk
Het boek is verschenen en Marleen houdt een signeer- en verkoopsessie op zaterdag 2 december van 10.00 tot 16.00 uur buiten bij Brownies & Downies. “Hier heb ik heel wat uurtjes zitten schrijven, vele kopjes thee gedronken en genoten van de bedrijvigheid om me heen.” Wie dan haar boek koopt, krijgt er een waardebon bij voor een gratis warme chocolademelk met slagroom. Het boek van 20,99 euro is ook te koop bij De Kler, bij bol.com en online bij alle boekhandels.

Winny van Rij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• Wethouder Arjan Noorthoek bij het nieuwbouwproject Weidse Weelde in Kamerik.
Gemeente Woerden: 'Praat mee over wonen' Nieuws 15 uur geleden
• Vuurwerkresten.
Minder prullenbakken vernield rond jaarwisseling Nieuws 15 uur geleden
• Plaatsing van een flexflitser.
'Flexflitsers' langs wegen in Woerden Nieuws 15 uur geleden
• Medewerkers mochten de heipaal beschrijven.
Startschot gegeven voor bouw houten bedrijfshal BluePrint Automation Nieuws 27 feb, 16:42
Afbeelding
Aanhanger schoonmaakbedrijf in brand 112 27 feb, 11:05
Afbeelding
Singlereizen zijn actieve vakanties in groepen ingezonden mededeling 27 feb, 10:55
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop ingezonden mededeling 26 feb, 10:55
• Overtreding op speler van SC Woerden tijdens de wedstrijd tegen VEP.
VEP wint stadsderby van SC Woerden Sport 26 feb, 10:06