• Er komen nieuwe parkeerautomaten in de binnenstad van Woerden.
• Er komen nieuwe parkeerautomaten in de binnenstad van Woerden. Foto: archief

Parkeerregels voor Woerdense binnenstad vereenvoudigd

Nieuws 504 keer gelezen

WOERDEN • Woerden wil het parkeren in de binnenstad vereenvoudigen. Met twee parkeerzones, nieuwe parkeerautomaten en duidelijke borden.

In mei 2021 voerde de gemeente een nieuw parkeerbeleid in, bedoeld om het centrum autoluw te maken. Maar de invoering verliep op z’n zachts gezegd niet zonder problemen. Bewoners en ondernemers waren boos vanwege de ingeperkte parkeermogelijkheden en bij de gemeente kwamen tientallen klachten binnen van mensen die voor een paar minuten parkeren 20 euro moeten aftikken. De gemeente besloot daarop de parkeerregels op enkele punten aan te passen waarna de kritiek verstomde.

Werkt
Nu, ruim twee jaar later, blijkt uit een evaluatie dat het parkeerbeleid werkt. “Er staan minder geparkeerde auto’s op straat en parkeergarages Castellum en Defensie-eiland zijn voller”, meldt wethouder Jelmer Vierstra (binnenstad). “Daarmee voldoet het parkeerbeleid aan de uitgangspunten die de gemeenteraad voor het parkeerbeleid bepaald heeft. Namelijk het autoluwer maken van de binnenstad en het verlagen van de parkeerdruk op straat.”

Neemt niet weg dat veel bewoners en ondernemers nog steeds kritisch zijn over een aantal zaken, zoals communicatie, parkeertijden, tarieven en het aantal zones in de stad. Reden voor Vierstra om het beleid nog eens kritisch tegen het licht te houden. En met aanpassingen te komen die het parkeren ‘makkelijker’ moeten maken.

Borden
Zo telt het centrum nu nog meerdere parkeerzones, A tot en met D. Dat moeten er twee worden: zones 4400 (binnen centrumring) en 4403 (buiten het centrum). Met borden bij de toegangswegen tot de binnenstad moet het voor bezoekers direct duidelijk zijn dat het goedkoper is om je auto in één van de twee parkeergarages te zetten. Dat kost vanaf april 2024 2,20 euro per uur terwijl je buiten de ring 5,70 euro moet betalen.


• Een bord in Etten-Leur dat verwijst naar de ‘goedkopere’ parkeergarage. In de binnenstad van Woerden zouden soortgelijke borden moeten komen. - Gemeente Woerden

Verder vervangt de gemeente de verouderde parkeerautomaten in de hele binnenstad door nieuwe exemplaren die op zonne-energie draaien. Er komen ook enkele stop & go plekken bij. Dat zijn parkeerplaatsen waar je met een blauwe schijf een half uur je auto kan neerzetten als je korte tijd in het centrum moet zijn.

Streep
Door het uitsterfbeleid voor parkeervergunningen gaat een streep. Vierstra: “Binnenstadbewoners die een nieuwe auto kochten, kregen na invoering van het nieuwe parkeerbeleid geen vergunning meer om hun auto op straat te parkeren. Ze konden voor een laag bedrag een abonnement afsluiten voor één van de parkeergarages. Veel bewoners hebben daar al vrijwillig gebruik van gemaakt, dus is het uitsterfbeleid niet nodig.”


• De parkeerautomaat die aankomend voorjaar in de binnenstad van Woerden wordt geplaatst. - Gemeente Woerden

Ook gaat de gemeente de parkeertijden en –tarieven zoveel mogelijk gelijktrekken. Tussen 10.00 en 22.00 uur wordt het betaald parkeren op straat in de binnenstad. Al vanaf 18.30 uur kunnen auto’s gratis in één van de parkeergarages worden gezet. Nu is dat nog andersom. Zondag is het de hele dag gratis parkeren.

Kostendekkend
Vierstra is niet van plan de parkeertarieven te verlagen. “Parkeren moet kostendekkend zijn. Als we de tarieven naar beneden bijstellen gaat dat de gemeente geld kosten.” Ook het idee om de eerste twee uur parkeren gratis te maken is te duur. “Tijdens de proef met het eerste uur gratis parkeren in de parkeergarages liep de gemeente per maand al 25.000 euro per maand aan inkomsten mis. Die inkomsten zijn nodig om de kosten te dekken.” 

Vierstra denkt overigens dat bezoekers weinig moeite hebben met betaald parkeren. “Mensen willen vooral hun auto kwijt als ze Woerden bezoeken. Als je daarvoor moeten betalen vinden ze dat helemaal niet erg. Zij vinden het belangrijker dat er elk weekend iets te beleven valt in onze binnenstad.”

De gemeenteraad gaat donderdag de aanpassingen bespreken waarna er in december een beslissing moet worden genomen. Als de raad instemt worden de aanpassingen aan het parkeerbeleid in april 2024 ingevoerd.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• Wethouder Arjan Noorthoek bij het nieuwbouwproject Weidse Weelde in Kamerik.
Gemeente Woerden: 'Praat mee over wonen' Nieuws 14 uur geleden
• Vuurwerkresten.
Minder prullenbakken vernield rond jaarwisseling Nieuws 14 uur geleden
• Plaatsing van een flexflitser.
'Flexflitsers' langs wegen in Woerden Nieuws 14 uur geleden
• Medewerkers mochten de heipaal beschrijven.
Startschot gegeven voor bouw houten bedrijfshal BluePrint Automation Nieuws 27 feb, 16:42
Afbeelding
Aanhanger schoonmaakbedrijf in brand 112 27 feb, 11:05
Afbeelding
Singlereizen zijn actieve vakanties in groepen ingezonden mededeling 27 feb, 10:55
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop ingezonden mededeling 26 feb, 10:55
• Overtreding op speler van SC Woerden tijdens de wedstrijd tegen VEP.
VEP wint stadsderby van SC Woerden Sport 26 feb, 10:06