Afbeelding
Foto: 123RF.com

Zeven jaar cel geëist voor schietpartij in Woerdense woning

Nieuws 262 keer gelezen

WOERDEN • Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen een 31-jarige man uit de gemeente Heusden. Hij wordt ervan verdacht in de nacht van 16 november 2022 een man uit Woerden in zijn woning te hebben beschoten en te hebben beroofd. Het slachtoffer raakte daarbij zwaargewond aan zijn beide benen.

Uit het politieonderzoek blijkt in de visie van het Openbaar Ministerie dat er die nacht in Woerden een ripdeal heeft plaats gevonden. Dat is onder meer gebaseerd op verklaringen van getuigen die zien dat een auto voor de woning parkeert met de geopende achter klep richting de voordeur. Getuigen horen harde knallen en zien mannen met bivakmutsen dozen vanuit de woning naar de auto verplaatsen. 

Overvallen
De waarnemingen ondersteunen de verklaring van het slachtoffer dat stelt dat hij overvallen en beschoten is in zijn woning. Ook onderzoek naar afgeluisterde communicatie van verdachte en slachtoffer ondersteunt het scenario van een ripdeal. Zowel de verdachte als het slachtoffer waren actief in de drugshandel.

Dat het de verdachte is die heeft geschoten, blijkt volgens de officier onder meer uit bloedsporen op een klein mesje waarmee het slachtoffer zich geprobeerd heeft te verdedigen tegen de schutter. Het DNA in deze bloedsporen matcht met het DNA van verdachte. Het waren ook onder andere deze DNA-sporen die ervoor zorgden dat de verdachte in beeld kwam en later kon worden aangehouden. 

Onaannemelijk
De verdachte heeft - in een laat stadium - verklaard dat juist hijzelf slachtoffer was en de betreffende nacht gegijzeld werd in de woning. Dit scenario wordt in de visie van het OM niet ondersteund door onderzoeksbevindingen en wordt daarom als onaannemelijk beschouwd.

Uit onderzoek blijkt niet dat de verdachte een vooropgezet plan had om het slachtoffer te doden. Er is daarom vrijspraak gevraagd voor de ten laste gelegde poging moord. Wel heeft hij zich die nacht in de visie van het OM schuldig gemaakt aan poging doodslag en diefstal met geweld. De officier van justitie zegt daarover: “Het gemak waarmee het wapen is gebruikt, is ernstig te noemen. Het OM neemt het verdachte ook erg kwalijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor hetgeen er op die 16e november is gebeurd. Verdachte heeft het slachtoffer voor oud vuil achter gelaten, de dozen meegenomen en is gevlucht.”

Het slachtoffer in de zaak is op de avond van het incident aangehouden voor grootschalig drugsbezit. Daarvoor heeft de rechtbank hem eerder dit jaar veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.        

Bron: OM

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• Wethouder Arjan Noorthoek bij het nieuwbouwproject Weidse Weelde in Kamerik.
Gemeente Woerden: 'Praat mee over wonen' Nieuws 14 uur geleden
• Vuurwerkresten.
Minder prullenbakken vernield rond jaarwisseling Nieuws 14 uur geleden
• Plaatsing van een flexflitser.
'Flexflitsers' langs wegen in Woerden Nieuws 14 uur geleden
• Medewerkers mochten de heipaal beschrijven.
Startschot gegeven voor bouw houten bedrijfshal BluePrint Automation Nieuws 27 feb, 16:42
Afbeelding
Aanhanger schoonmaakbedrijf in brand 112 27 feb, 11:05
Afbeelding
Singlereizen zijn actieve vakanties in groepen ingezonden mededeling 27 feb, 10:55
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop ingezonden mededeling 26 feb, 10:55
• Overtreding op speler van SC Woerden tijdens de wedstrijd tegen VEP.
VEP wint stadsderby van SC Woerden Sport 26 feb, 10:06