• Maria Mulder.
• Maria Mulder. Foto: Floris Bakker

Adoptieverhaal Harmelense in boek vastgelegd

Nieuws 1.460 keer gelezen

HARMELEN • Maria Mulder-Boersma (61) uit Harmelen schreef Klein maar dapper, een boek over adoptie, eigenwaarde en thuiskomen.

Het is in de zomer van 1962. Een onbekende moeder in Leeuwarden staat onmiddellijk haar pasgeboren baby af ter adoptie als zij in het ziekenhuis aankomt. Acht maanden later wordt de baby geadopteerd. "Dat kindje, dat was ik", vertelt Maria, gezeten aan de keukentafel van haar woning in Harmelen. 

Ze had naar eigen zeggen een onbezorgde jeugd en ‘de liefste adoptieouders die je je als kind maar kan wensen’. Toch begint rond haar twintigste haar verleden een rol te spelen. "Ik had steeds meer vragen. Waar kom ik vandaan? Waarom ben ik afgestaan? Wie is mijn echte moeder? Ik was echt op zoek naar mijn identiteit."

Dat die zoektocht zou resulteren in een boek had ze nooit verwacht. "Dat was nooit mijn bedoeling toen ik begon met schrijven. Tegelijkertijd vind ik het een mooie gedachte dat veel mensen die zelf geadopteerd zijn zich herkennen in mijn verhaal." 

Papieren
Het begint allemaal wanneer Maria de papieren leest die haar ouders hadden gekregen van het adoptiebureau. Daarin staat dat haar moeder al 42 was toen ze werd geboren. "Ze had vier kinderen en was gescheiden", weet Maria. "Dat ze opnieuw zwanger raakte, werd in die tijd gezien als een schande. Daarom hield ze de zwangerschap verborgen."

Als na negen maanden Maria thuis wordt geboren, bellen de buren een ziekenauto. "Die reed naar het Sint Bonifatius Hospitaal waar een ambulance broeder mij aan een jonge verpleegkundige overhandigde. Die vrouw heeft me de eerste vier maanden van mijn leven verzorgd." 

Het lukt haar lange tijd niet om meer informatie te vergaren. Tot ze op haar 32e per toeval iemand ontmoet die meer weet over haar prille jeugd. Maria, inmiddels zelf moeder, komt tijdens een bezoek aan het consultatiebureau een wat oudere verpleegkundige tegen. "Die vrouw was enorm chagrijnig, iets dat ik tegen de dienstdoende arts zei. "Ach, ze komt uit Friesland", grapte zij. 

Maria merkt op dat ook zij uit Friesland komt en besluit het gesprek aan te gaan met de vrouw. "Al pratend kwam ik steeds meer over haar te weten. Ze was opgeleid in het Sint Bonifatius Hospitaal. En toen ontdekte ik het....dit was de vrouw die mij als baby in haar armen had genomen toen ik met mijn biologische mijn moeder bij het ziekenhuis arriveerde!"

Levensverhaal
De twee spreken af en er ontstaat een vriendschap. De verhalen die Maria hoort, zijn voor haar aanleiding om haar verloren familieleden op te sporen. Het verloop van die zoektocht heeft ze opgetekend in haar boek Klein maar dapper. Het idee daarvoor ontstond zo’n twee jaar geleden. "Ik schreef af en toe en wilde graag mijn levensverhaal op papier zetten. Voor mezelf en voor mijn naasten. Dat vond ik best moeilijk. Daarom heb ik een schrijfcoach gevraagd om me te helpen."

Het resultaat is een gebonden boekwerk van liefst 480 pagina’s. "Met kerst 2022 heb ik het mijn man en twee dochters cadeau gedaan", vertelt ze. "Als ze mijn levensverhaal zouden kennen, zouden ze mij beter begrijpen. Superspannend en heel emotioneel was het.” 

Haar schrijfcoach moedigt Maria aan om van haar verhaal een leesbaar manuscript te maken. Maandenlang is ze bezig met schrappen en schaven. Het resultaat stuurt ze naar Uitgeverij Elikser in Leeuwarden. "Mijn schrijfcoach gaf het 50 procent kans.” 

Uiteindelijk komt in augustus het verlossende telefoontje. "Ze vonden het mooi en authentiek en wilden er een boek van maken", lacht ze. "Ik was euforisch, kon het haast niet geloven."

Fout
Terugkijkend heeft het schrijven voor haarzelf vooral helend gewerkt. "Het is heftig als je als kind wordt afgestaan. Je hebt je hele leven het gevoel dat je geboorte een fout was, dat je er niet had mogen zijn. Het schrijven heeft geholpen om alles op een rijtje te zetten. Nu, na jaren, weet ik eindelijk dat het niet mijn fout is geweest dat ik ben geboren. En dat ik er wel degelijk mag zijn. Om me daar elke dag aan te herinneren heb ik de tekst ‘ik mag er zijn’ op mijn voet getatoeëerd. Het boek heeft de boodschap dat iedereen er mag zijn.”

Het boek is te bestellen via www.riamulder.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Harleydag in 2023.
Harleydag Woerden gaat dit jaar niet door Nieuws 16 mei, 17:14
• Sportlust '45 houdt een veiling.
Veilingavond Sportlust '46 met Peter Heerschop Nieuws 16 mei, 16:32
• Vrijwilliger van Voedselbank Woerden bezig met het sorteren van producten.
Steeds meer mensen kloppen aan bij Voedselbank Woerden Nieuws 16 mei, 14:54
• Lekke fietsband.
Lekke banden door scherpe voorwerpen in puinbaan Harmelen Nieuws 16 mei, 11:27
Afbeelding
Dit jaar opnieuw sportverkiezing in Woerden Nieuws 16 mei, 11:01
Afbeelding
De Terugwinning in Woerden zamelt fietsen in voor kinderen in armoede Nieuws 16 mei, 10:51
• Olaf Remmerswaal in de parkeergarage die weer dienst doet als wisselzone.
38e editie van Triathlon Woerden: Olaf is erbij als het kanon wordt afgeschoten Sport 16 mei, 10:49
• Zwemvierdaagse in het Batensteinbad.
Zwem4daagse in Batenstein en H2O Nieuws 16 mei, 10:47