• Op de foto van links naar rechts: Martijn Kemp (voorzitter voetbalvereniging VEP), Jan Willem de Boer (directeur Oostendorp Nederland Sportveldverlichting) en wethouder Arjan Noorthoek (sport).
• Op de foto van links naar rechts: Martijn Kemp (voorzitter voetbalvereniging VEP), Jan Willem de Boer (directeur Oostendorp Nederland Sportveldverlichting) en wethouder Arjan Noorthoek (sport). Foto: Chris Gottenbos

LED-verlichting in lichtmasten van sportvelden twaalf Woerdense sportverenigingen

Nieuws 893 keer gelezen

WOERDEN • Met het ‘verledden’ van drie velden bij voetbalvereniging VEP rondt de gemeente Woerden binnenkort een grote klus af. De sportvelden van twaalf buitensportverenigingen zijn dan allemaal verlicht door LED-lampen. 

Eind februari hebben de lichtmasten van voetbal-, korfbal-, atletiek- en hockeyverenigingen in Woerden 226 LED-lampen. Eerst zouden 102 van deze lampen pas vervangen worden tijdens de standaard vervangingsmomenten in de komende negen jaar. Mede op verzoek van verschillende sportverenigingen zijn deze lampen afgelopen jaar versneld ‘verled’.

Eigendom
De lichtmasten zijn eigendom van de gemeente Woerden. Ze worden samen met de sportvelden in gebruik gegeven aan verschillende buitensportverenigingen. De sportclubs zijn zelf verantwoordelijk voor het verbruik en de daarbij horende energiekosten.

Die gaan omlaag nu er LED-lampen branden. Dat is volgens wethouder Arjan Noorthoek (sport) een welkome meevaller. “Door de stijgende energiekosten is de energierekening van veel verenigingen de afgelopen jaren flink gestegen.” Voor de verenigingen die veel velden in de avonduren gebruiken, kan het een paar duizend euro’s per jaar schelen.

Veel duurzamer
De nieuwe verlichting is veel duurzamer. LED-lampen verbruiken ongeveer 40 procent minder energie. De oude lampen hebben een vermogen van 2000 watt. De nieuwe LED-lampen zijn in te stellen tussen de 800 en 1400 watt. Veel verenigingen gebruiken 800 watt voor trainingen en 1400 watt voor wedstrijden.

Een ander voordeel is dat je LED-lampen aan en uit kunt doen, zoals je thuis het licht bedient. De oude lampen moesten eerst opwarmen. Verder moesten ze na uitzetten minstens een kwartier afkoelen voordat ze weer aan konden. In de praktijk bleef de verlichting daardoor vaak langer branden dan nodig was.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Harleydag in 2023.
Harleydag Woerden gaat dit jaar niet door Nieuws 16 mei, 17:14
• Sportlust '45 houdt een veiling.
Veilingavond Sportlust '46 met Peter Heerschop Nieuws 16 mei, 16:32
• Vrijwilliger van Voedselbank Woerden bezig met het sorteren van producten.
Steeds meer mensen kloppen aan bij Voedselbank Woerden Nieuws 16 mei, 14:54
• Lekke fietsband.
Lekke banden door scherpe voorwerpen in puinbaan Harmelen Nieuws 16 mei, 11:27
Afbeelding
Dit jaar opnieuw sportverkiezing in Woerden Nieuws 16 mei, 11:01
Afbeelding
De Terugwinning in Woerden zamelt fietsen in voor kinderen in armoede Nieuws 16 mei, 10:51
• Olaf Remmerswaal in de parkeergarage die weer dienst doet als wisselzone.
38e editie van Triathlon Woerden: Olaf is erbij als het kanon wordt afgeschoten Sport 16 mei, 10:49
• Zwemvierdaagse in het Batensteinbad.
Zwem4daagse in Batenstein en H2O Nieuws 16 mei, 10:47