• Wethouder Arjan Noorthoek bij het nieuwbouwproject Weidse Weelde in Kamerik.
• Wethouder Arjan Noorthoek bij het nieuwbouwproject Weidse Weelde in Kamerik. Foto: Chris Gottenbos

Gemeente Woerden: ‘Praat mee over wonen’

Nieuws 1.548 keer gelezen

WOERDEN • Woerden gaat de komende jaren flink bouwen. Maar aan welke woningen is behoefte? En voor wie moet er gebouwd worden? Het gemeentebestuur wil het graag van Woerdenaren zelf horen en houdt daarom in maart meerdere bijeenkomsten.

De inbreng is nodig voor het opstellen van een nieuwe woonvisie die de gemeenteraad in het najaar gaat vaststellen. “Daarin staat wat we de komende jaren (tot 2040, red.) in de stad en onze dorpen willen als het gaat om wonen”, legt wethouder Arjan Noorthoek (wonen) uit. 

In de woonvisie staat onder meer waar er nieuwe woningen kunnen komen, voor welke doelgroepen (starters, senioren, jonge gezinnen) en hoeveel van de nieuw te bouwen huizen een sociale huurwoning moet zijn. Noorthoek: “We gebruiken de woonvisie om initiatieven van projectontwikkelaars aan te toetsen, zodat er zoveel mogelijk gebouwd wordt volgens de woonwensen van de Woerdense woningzoekenden. Zie het als een soort ‘grondwet’ waar ze zich aan moeten houden.” 

Tekort seniorenwoningen
Uit woon-zorgonderzoek is gebleken dat er in de toekomst een tekort gaat ontstaan van woningen voor senioren. Noorthoek: “We hebben in Woerden met meer vergrijzing te maken dan het landelijke gemiddelde. Je moet dus bouwen voor ouderen, maar die verhuizen niet zo makkelijk. Waarom is dat? En kan de gemeente hier een rol in spelen?”

Want om de vastgelopen woningmarkt weer op gang te brengen, is het nodig de doorstroming om gang te brengen. Dat kan volgens Noorthoek alleen door huizen te bouwen. “Als er één woning wordt verkocht zorgt dat landelijk gezien voor vijf verhuisbewegingen. Iedereen in de keten schuift door.” 

Voor starters, alleenstaanden en statushouders zou een flexibele woning een oplossing kunnen bieden. Althans, dat denkt de VVD. De praktijk blijkt echter weerbarstiger. “De bouwtijd is weliswaar korter, maar flexwoningen mogen vaak maar voor 10 à 15 jaar op één plek staan. De kosten vallen ook vaak een stuk hoger uit. Bovendien kost het veel tijd om een locatie te vinden. Vaak gaat het om plekken waar je ook reguliere huizen kunt bouwen.” 

Toch vindt Noorthoek dat het plaatsen van flexwoningen zeker besproken moet worden. Net als het plan van het CDA om schuren en tuinhuisjes geschikt te maken voor bewoning. “Ook plannen voor tiny houses of knarrenhofjes (mini-buurtjes voor senioren waar de bewoners naar elkaar omkijken) horen we graag.”

Vitaliteit ook bespreken
Waar hij het zeker over wil hebben is de vitaliteit in de dorpen. Door het wegvallen van voorzieningen staat die onder druk. “Het gaat niet alleen om een school die moet sluiten, maar ook of er nog huisarts is. En of de buurtbus nog stopt in het dorp. Het is goed om ook daar te bouwen voor starters en jonge gezinnen. Maar er is vaak meer nodig dan woningen alleen.”

Gemeenten hebben de mogelijkheid om mensen met een sleutelberoep, zoals de verpleegkundige, leerkracht of brandweerman- of vrouw, voorrang te geven bij de toewijzing van woningen. Maar moet je dat doen? “Soms is het essentieel dat zo iemand in je dorp woont. Want als je geen brandweerlieden hebt, is het een stuk lastiger om het lokale brandweerkorps op sterkte te houden.” 

Iedereen is welkom om op één van de bijeenkomsten zijn of haar zegje te doen. De bijeenkomsten zijn op de volgende data: 

• Maandag 4 maart van 20.00 tot 22.00 uur in het gemeentehuis van Woerden 

• Dinsdag 5 maart van 17.00 tot 19.00 uur in het Dorpshuis in Harmelen 

• Dinsdag 5 maart van 20.00 tot 22.00 uur in De Schulenburch in Kamerik 

• Donderdag 7 maart van 20.00 tot 22.00 uur in de Milandhof in Zegveld. 

Aanmelden kan door vóór 1 maart een e-mail te sturen naar: wonen@woerden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 16 uur geleden
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31
• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05