• Filemon Wesselink en Timon van der Kraan in de chillruimte van Digibende.
• Filemon Wesselink en Timon van der Kraan in de chillruimte van Digibende. Foto: Floris Bakker

Dankzij Digibende gloort er weer hoop voor jonge Woerdenaar Timon

Nieuws 1.157 keer gelezen

WOERDEN • Met een havodiploma op zak ziet de toekomst van Timon van der Kraan er rooskleurig uit. Maar de 19-jarige Woerdenaar heeft niet de motivatie om te gaan studeren of te werken. Hij komt thuis te zitten en vult een jaar lang zijn dagen vooral met gamen. 

In die tijd, nu bijna twee jaar geleden, komt Timon nauwelijks buiten. Met vrienden afspreken? “Nee hoor, daar had ik geen energie voor.” Gek genoeg kijkt hij niet met een rotgevoel terug op het jaar na zijn eindexamen. “Ik was heel moe en vond het allemaal wel best.” 

Zijn ouders zitten daarentegen met de handen in het haar en maken zich zorgen over hun zoon. “Ze waren bang dat ik in een sociaal isolement terecht zou komen. Zelf maakte ik me niet zo druk. Ik voelde me niet eenzaam ofzo, want met gamen praat je ook met mensen.” 

Lastig contacten leggen
Terwijl zijn oude klasgenoten met een studie beginnen, zit Timon thuis. Studeren - en vooral nieuwe mensen leren kennen - is iets dat hij niet ziet zitten. “Door mijn autisme vind ik het lastig om contacten te onderhouden. En plannen, toch wel belangrijk als je studeert, is ook niet mijn ding.” 

Zijn autismecoach wijst hem op Digibende. “Ik ben een dagje gaan kijken in Utrecht en was na afloop wel enthousiast. Ik heb me ingeschreven. Thuis begon het namelijk ook wat saai te worden.” 

‘Ik voel hier geen druk om te presteren. En je krijgt goede begeleiding in een rustige omgeving. Sinds ik hier zit heb ik weer zin om dingen te doen, actief bezig te zijn’

Nu, na een jaar, kan Timon zeggen dat dat een goede keuze is geweest. “In het begin keek ik een beetje rond. Ik observeerde vooral. Na een tijdje begon het steeds leuker te worden. Inmiddels ken ik alle onderdelen wel en heb ik leuke jongens en meiden ontmoet. Met hen spreek ik wel eens af, ook buiten Digibende om.” 

Over de vraag waarom hij het bij Digibende zo naar zijn zin heeft, hoeft Timon niet lang na te denken. “Ik voel hier geen druk om te presteren. En je krijgt goede begeleiding in een rustige omgeving. Sinds ik hier zit heb ik weer zin om dingen te doen, actief bezig te zijn.” 

Digitale uitdagingen
Digibende kan het best omschreven worden als een professioneel ‘ontwikkelcentrum’ voor jongeren tussen de 12 en 28 jaar. Zij hebben autisme, adhd, hoogbegaafdheid of zijn sociaal wat minder vaardig. Via digitale uitdagingen ontdekken zij bij Digibende waar ze goed in zijn. Zij worden daarin begeleid door vakspecialisten, orthopedagogen en een sportcoach.


• Timon is bij Digibende bezig met het maken van een gitaarpedaal.

Dagelijks komen er zo’n veertig jongeren naar de Utrechtse vestiging van Digibende. Die krijgen er de kans allerlei digitale vaardigheden op te doen. Zo leren ze programmeren, games ontwikkelen, muziek produceren en visuals maken. Maar de jongeren houden zich ook bezig met mechatronica, een combinatie van technische disciplines als elektrotechniek, elektronica, mechanische aandrijftechniek en ICT. Alles is op maat, dus elke deelnemer volgt zijn of haar eigen programma.

Er is bij Digibende weinig dat aan school doet denken. Zo is er een café in plaats van een kantine. Lopen er geen leraren rond, maar begeleiders. En heten de lessen ‘onderdelen’. Voor wie zich even wil terugtrekken is er een chillruimte vol kussens en digitaal vermaak. Ook is er een complete sportschool in het gebouw. 

Bedrijven in de rij
Huiswerk krijgen de deelnemers niet. Er worden ook geen tentamens of examens afgenomen. En toch staan de bedrijven in de rij voor deelnemers die na hun tijd bij Digibende de arbeidsmarkt op willen. “Er is grote behoefte aan programmeurs, gamemakers en ict’ers”, vertelt Filemon Wesselink tijdens een rondleiding. “Bedrijven vragen niet meer naar een papiertje, die willen weten over welke digitale vaardigheden je beschikt. Heel wat oud-deelnemers werken nu in de ict of game-industrie. Eentje is zelfs in Silicon Valley beland en heeft daar een topbaan.”

‘Bedrijven vragen niet meer naar een papiertje, die willen weten over welke digitale vaardigheden je beschikt’

De bekende tv-maker werkt drie dagen per week voor Digibende. Door het programma ‘Het is hier autistisch’, waarin hij erachter kwam zelf autisme te hebben, kwam hij in contact met de oprichter van Digibende. “Ik wilde naast mijn tv-werk graag iets nuttigs doen. Dus ben ik hier gaan werken als kwartiermaker. Ik probeer de zichtbaarheid van Digibende te vergroten en help mee met het opzetten van nieuwe vestigingen. We hebben er nu vier en dat worden er mogelijk nog wel meer.”

Dat is nodig, want de aanmeldingen stromen binnen. Dat is mooi en tegelijkertijd triest. Wesselink: “Het betekent dat er heel veel jongeren thuis zitten die zijn vastgelopen in het reguliere onderwijssysteem. Die kunnen hun talenten nu niet ontwikkelen.” 

Gitaarpedaal
Timon doet dat wel. Hij is bij Digibende vooral veel op de muziekafdeling te vinden. En ook bij mechatronica is hij bezig met leuke projecten. Zo zet hij er een gitaarpedaal in elkaar. “Het schiet al aardig op”, zegt hij terwijl hij het printplaatje laat zien. “Die is klaar, dus kan ik verder met de volgende stap.” 

Wesselink zag de jonge Woerdenaar het afgelopen jaar opbloeien. “Hij kwam hier binnen en was wat in zichzelf gekeerd. Een heel verschil met hoe het nu met hem gaat. Timon is veranderd in een zelfverzekerde jongen die lekker in zijn vel zit. Heel leuk om te zien.” 

Zelf kan Timon dat beamen. “Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. En ook buiten Digibende gaat het een stuk beter met me. Ik spreek vaak met vrienden af en heb sinds kort zelfs een bijbaantje in een nieuw restaurant in Woerden. Dat had ik twee jaar geleden echt never nooit gedaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 14 uur geleden
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31
• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05