In de Woerdense raadszaal Cor van Tuijl op de voorgrond met links achter hem Simon Brouwer en rechts Eric de Jonge.
In de Woerdense raadszaal Cor van Tuijl op de voorgrond met links achter hem Simon Brouwer en rechts Eric de Jonge. Foto: Winny van Rij

Stabiliteit bij 100-jarige SGP: ‘Het gaat altijd om de inhoud’

Nieuws 560 keer gelezen

WOERDEN • Vanaf het begin was SGP Woerden actief als kiesvereniging, later als afdeling. “We werden pas na de Tweede Wereldoorlog actief in de gemeenteraad, het andere confessionele blok was namelijk erg groot,” vertelt Cor van Tuijl, die samen met Simon Brouwer en Eric de Jonge aan de gesprekstafel zit.

Van Tuijl was actief in Woerden van 1989 tot 2014. Eerst als fractievoorzitter, later als wethouder. Brouwer volgde hem op en leidde de fractie van 2012 tot 2022. De Jonge is ook al vanaf 2012 politiek actief en staat sinds 2022 aan het roer van de partij die de bijbel als uitgangspunt heeft. “Daarmee is onze koers altijd heel duidelijk”, meent Brouwer.

“Ons ledenaantal van 150 is redelijk stabiel”, vervolgt De Jonge. “En we konden de afgelopen keer op 1100 stemmen rekenen. Iedere keer iets meer.” Hij is het enige SGP-raadslid. “Alleen van 2001-2006 had de SGP 2 raadsleden met Cor van Tuijl en Lijndert Bos.” De partij is de meest stabiele van alle partijen en het blijft duidelijk waar de SGP voor staat. Van Tuijl. “Daar is ook wel weerstand tegen, maar nooit onvriendelijk. Het ging en gaat altijd om de inhoud. Elke partij begrijpt vanuit welke hoek de wind waait.” 

Vrouwenstandpunt

De SGP ontwikkelt zich wel. “Omdat de maatschappij zich ontwikkelt.” Ook over vrouwen in de politiek. Brouwer: “We hadden een aantal jaren geleden een vrouwelijk bestuurslid. Sommige leden hadden wel principiële bezwaren maar de meerderheid kon instemmen met haar benoeming. De invloed van de kerk op het dagelijks leven is minder, men wordt wat losser.” 

Consuminderen

“Je moet de dingen vertalen naar deze tijd”, zegt De Jonge. “Bijvoorbeeld de zondag als rustdag, hoe omgaan met vluchtelingen, de zorg voor de schepping. Wat betekent dat voor windmolens, voor de boeren. Hoe maken we een goede keuze zodat we bijdragen aan duurzaamheid. We moeten consuminderen, zo duurzaam mogelijk leven.” Brouwer: “We hebben in honderd jaar de complete voorraad opgemaakt.”

“We weten niet hoe lang de wereld meegaat”, vervolgt Van Tuijl. “Er is een einde der tijden en intussen moeten we de aarde goed beheren. Waarom geen kernenergie? We redden het niet met windmolens.” Daar komen vele emoties bij kijken, weet Brouwer. Toch is de partij juist ook praktisch. De Jonge: “We proberen altijd iets voor elkaar te krijgen.”

Dilemma’s

Dat is op sociaal vlak met de PvdA. “Zorgen voor mensen die het minder hebben”, licht Brouwer toe. “Daar vinden wij elkaar, ook over asielzoekers, mensen in nood en dus welkom.” Gastvrijheid heeft wel een voorwaarde, vindt Van Tuijl: “Je moet je ook als gast gedragen.” De Jonge: “Soms spoort dat niet en kun je de mensen beter in hun eigen omgeving laten, maar daar hebben we als gemeente geen invloed op.” Brouwer: “Die problematiek wordt niet goed bij de bron aangepakt door Rijksoverheid en EU. Wij zitten nu met dilemma’s. Vluchtelingen opvangen of jongeren die nog thuis wonen een eigen plek geven.”

Op afstand

De stabiele rol van de SGP is steeds meer nodig omdat het aantal partijen toeneemt. Brouwer: “Partijen kunnen niet meer in de breedte alle onderwerpen meenemen.” Dat doet de SGP wel. “Het kost je vele uren per dag.” Van Tuijl werkte bij de overheid en kon uren verlof kopen tegen betaling van zijn raadsvergoeding. Het dualisme veranderde veel, onder andere de relatie tussen raadsleden en ambtenaren en tussen raad en college.

“Als raadslid zat ik vroeger in vele commissies en ging ik langs bij ambtenaren om mezelf te laten bijpraten over onderwerpen. Brouwer: “Dat is op afstand gezet. Het zijn vooral de wethouders die in allerlei clubjes veel bespreken en besluiten.” “Daar komen ze nu wel weer wat van terug”, zegt De Jonge. “Over de begroting kun je met iedereen even overleggen. En tijdens themabijeenkomsten over bepaalde onderwerpen haal je enorm veel informatie op. Belangrijk want de materie wordt steeds complexer en diffuser.” 

Nieuwe mensen

Er moet wel verjonging bij. “En dan beginnen als fractie assistent. Daar leer je zoveel van”, zegt Brouwer. “Om er echt goed in te komen. En dan zie je ook of iemand geschikt is en een drive heeft. Erik en ik zijn ook zo begonnen, gestrikt door Cor, hij had daar wel een neus voor.”

Kees van der Staaij en burgemeester Molkenboer zijn bij de jubileumviering

“Er is ruimte voor onze standpunten, we krijgen altijd wel respect.”

Winny van Rij

Winny van Rij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Harleydag in 2023.
Harleydag Woerden gaat dit jaar niet door Nieuws 16 mei, 17:14
• Sportlust '45 houdt een veiling.
Veilingavond Sportlust '46 met Peter Heerschop Nieuws 16 mei, 16:32
• Vrijwilliger van Voedselbank Woerden bezig met het sorteren van producten.
Steeds meer mensen kloppen aan bij Voedselbank Woerden Nieuws 16 mei, 14:54
• Lekke fietsband.
Lekke banden door scherpe voorwerpen in puinbaan Harmelen Nieuws 16 mei, 11:27
Afbeelding
Dit jaar opnieuw sportverkiezing in Woerden Nieuws 16 mei, 11:01
Afbeelding
De Terugwinning in Woerden zamelt fietsen in voor kinderen in armoede Nieuws 16 mei, 10:51
• Olaf Remmerswaal in de parkeergarage die weer dienst doet als wisselzone.
38e editie van Triathlon Woerden: Olaf is erbij als het kanon wordt afgeschoten Sport 16 mei, 10:49
• Zwemvierdaagse in het Batensteinbad.
Zwem4daagse in Batenstein en H2O Nieuws 16 mei, 10:47