Bert van Kooten met zijn nieuwe boek Dutchies en Kiwi's.
Bert van Kooten met zijn nieuwe boek Dutchies en Kiwi's. Foto: Paul van den Dungen

Bert van Kooten schrijft ‘lekker leesbaar’ over zijn liefde voor Nieuw-Zeeland

Nieuws 732 keer gelezen

WOERDEN • De Woerdense auteur Bert van Kooten heeft zijn reiskoffers uitgepakt, is achter z’n toetsenbord gaan zitten. Het resultaat: Dutchies en Kiwi’s: Nederlanders in Nieuw-Zeeland. Voor wie van reisverhalen houdt die zich afspelen in een schitterend land een must.

Bert van Kooten een boek uitgebracht, waarin reisverhalen en beschouwingen aan de hand van aantekeningen die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt tijdens zijn vele bezoeken aan het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Hij heeft zijn vele aantekeningen uitgewerkt in één enkele reis die voerde van zuid naar noord, langs bekende en minder bekende landstreken, natuurgebieden en toeristenplekken. Bijzondere aandacht is er voor ontmoetingen met mensen die een verbondenheid met Nederland hebben, omdat die vaak zelf of hun familieleden daar hun oorsprong hebben.

Fascinerend

Een van de thema’s in het boek is het wel en wee van de Nederlanders die naar Nieuw-Zeeland zijn geëmigreerd. Maar ook is te lezen hoe Bert als reiziger met Nederlandse ogen kijkt naar wat hij aan culturele uitingen, sociaal leven en praktische levensinvulling tegenkomt in het voor hem in eerste instantie vreemde, onbekende en fascinerende Nieuw-Zeeland.

Bert van Kooten: “Onze dochter liep tijdens haar studie stage in Nieuw-Zeeland en na het behalen van haar diploma vertrok zij opnieuw naar dit land om daar haar beroep van veearts uit te oefenen. Intussen werd zij daar verliefd op een Kiwi (een originele Nieuw-Zeelander), trouwde, kreeg kinderen en is intussen al een aantal keren verhuisd. Zij woont er nu met haar gezin op het Noordereiland. Haar wens om terug te keren naar het Zuidereiland, waar het ooit allemaal begon, is zeker niet ondenkbaar.”

Van land gaan houden

Bert vervolgt: “Het is januari 2008 als mijn vrouw en ik voor een overweldigend avontuur naar de andere kant van de aardbol vertrekken. Na dit bezoek zouden er nog vele volgen. Door onze regelmatige bezoeken zijn ook wij intussen van dat land gaan houden. Wij hebben er intussen al zoveel rondgetrokken dat wij door toeristen uit onze omgeving als een soort deskundigen geraadpleegd worden.”

Tweede deel

Auteur Bert van Kooten heeft een vlotte en prettige schrijfstijl waarmee hij beschrijft wat zij allemaal hoorden en zagen toen zij het Zuidereiland van zuid naar noord doorkruisten. De bundel beperkt zich tot het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, omdat zij daar het meest zijn geweest en ook het meest van hebben gezien. De zwerftochten waar de verhalen in deze bundel aan zijn ontleend, vonden plaats tussen 2008 en 2018. Het is alweer zes jaar geleden dat Bert op het Zuidereiland is geweest. Ook in Nieuw-Zeeland staat het leven niet stil en gaan de ontwikkelingen door. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij Brave New Books, maar ook bij Bol.com en tal van andere aanbieders. ISBN 9789464486148. Een tweede en laatste deel over Nieuw-Zeeland is al grotendeels geschreven en zal over enige tijd verschijnen.

Ballen met de Boys

Bert van Kooten (1952) was tot aan zijn pensionering in 2018 geestelijk verzorger in het voormalige Hofpoortziekenhuis en in het verpleeghuis Careyn Weddesteyn. Van zijn hand verschenen eerder ‘Een God die nabij komt’, waarin teksten voor Advent en Kerstmis, ‘Ballen met de Boys’, tweeëntwintig voetbalschetsen voor tijdens de reclame en ‘Eén is er die omziet’, psalmteksten ter troost en bemoediging.

Het zijn stuk voor stuk boeken die de moeite van het lezen meer dan waard zijn.

Paul van den Dungen

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zomerpakket voor Woerdense gezinnen die in armoede leven Nieuws 17 mei, 11:00
• Harleydag in 2023.
Harleydag Woerden gaat dit jaar niet door Nieuws 16 mei, 17:14
• Sportlust '45 houdt een veiling.
Veilingavond Sportlust '46 met Peter Heerschop Nieuws 16 mei, 16:32
• Vrijwilliger van Voedselbank Woerden bezig met het sorteren van producten.
Steeds meer mensen kloppen aan bij Voedselbank Woerden Nieuws 16 mei, 14:54
• Lekke fietsband.
Lekke banden door scherpe voorwerpen in puinbaan Harmelen Nieuws 16 mei, 11:27
Afbeelding
Dit jaar opnieuw sportverkiezing in Woerden Nieuws 16 mei, 11:01
Afbeelding
De Terugwinning in Woerden zamelt fietsen in voor kinderen in armoede Nieuws 16 mei, 10:51
• Olaf Remmerswaal in de parkeergarage die weer dienst doet als wisselzone.
38e editie van Triathlon Woerden: Olaf is erbij als het kanon wordt afgeschoten Sport 16 mei, 10:49