<p>De duofietsen kunnen worden gebruikt.&nbsp;</p>

De duofietsen kunnen worden gebruikt. 

(Foto: aangeleverd)

Duofiets voor Woerdenaren officieel in gebruik genomen

  Nieuwsflits

De twee Duofietsen van de gemeente Woerden zijn officieel in gebruik genomen. Wethouder Tymon de Weger stapt op de fiets met Dorpshuisvoorzitter Karla Peijs. De eerste Duofiets is in april 2020 met de stille trom (vanwege corona) in Harmelen gaan rijden.

Woerden- De aanleiding was dat meerdere bewoners behoefte hadden aan een dergelijke voorziening. Inwoners die samen met een kwetsbaar of minder mobiel familielid wilden gaan fietsen. Deze signalen zijn door de verschillende zorg- en welzijn ketenpartners, Woerden Wijzer, De Buurtverbinder van Buurtwerk en Dorpsplatform gebundeld en vanuit de gemeente Woerden kwam het mooie aanbod om als pilot een Duofiets ter beschikking te stellen. De vrijwilligers van het Dorpshuis zorgen voor de reserveringen en de uitgifte/inname van de fiets. De fiets is in principe kosteloos te reserveren en de gebruiker kan een vrijwillige bijdrage doen.

Ondanks de ‘stille trom’ is er afgelopen fietsseizoen veel gebruik gemaakt van de Duofiets. Juist in een tijd waarin inwoners bijvoorbeeld niet meer naar de fysiotherapeut konden, was de Duofiets een aangename vervangende oefentherapie. Er worden ook veel oudere en minder mobiele mensen doorverwezen door hun fysiotherapeut of thuiszorgorganisatie.

Het mooie is verder dat op deze wijze een ‘individuele WMO-voorzieningen’ wordt ingezet voor meerdere huishoudens. Dus als ‘algemene voorziening’. Op deze manier wordt de fiets efficiënter gebruikt en staat de fiets minder stil, aldus de gemeente.

Bij De Plint in Woerden is er vanaf juli een tweede duofiets gaan rijden. Dit is een initiatief van inwoner Silvia Borsboom, ondersteund door de Buurtverbinder en de gemeente Woerden. De opzet is ongeveer hetzelfde: van individueel gebruik naar algemeen gebruik. Silvia fietst ook samen met inwoners die geen fietsmaatje hebben. In De Plint wordt een eigen bijdrage gevraagd voor het gebruik van de fiets.

Voor de gemeente Woerden is dit een mooie beweging omdat de gemeente ondersteuning voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar willen stellen. De leveranciers van de Duofietsen (Meyra en Welzorg) hebben dit maatschappelijke project gesteund.

De fiets mag maximaal worden gebruikt. Zowel door mensen die met bekenden en mantelzorgers willen fietsen, maar ook door mensen die met een vrijwilliger (fietsmaatje) willen fietsen.

Duofiets Harmelen: reserveren via duofietsharmelen@gmail.com (op te halen: ma-za 10.00-12.30 en 13.30-16.00 uur)

Duofiets Woerden: reserveren via de balie van De Plint of via 06-16207300 op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur (op te halen: 10.00-12.30 en 13.30-16.00 uur)

Bart van der Spek
Content coördinator extern
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden