Diede de Groot is hard op weg een levende legende te worden in het rolstoeltennis: ze gaat voor een gouden plak in Tokio.
Diede de Groot is hard op weg een levende legende te worden in het rolstoeltennis: ze gaat voor een gouden plak in Tokio. Foto: Aangeleverd

Rolstoeltennisster Diede de Groot gaat in Tokio voor goud

Sport 380 keer gelezen

WOERDEN • Sinds Diede de Groot in 2015 zich volledig op het rolstoeltennis ging richten, won ze zo’n beetje alles. “Ik had nooit gedacht dat mijn tennisloopbaan zo’n vlucht zou nemen”, vertelt de trotse Diede de Groot. “Vanaf het moment dat ik me er professioneel op ben gaan richten, speel ik vier keer per jaar een Grand Slam en nog veel andere grote toernooien. Het is een droom die uitkomt.”

Al een jaar of wat is de nu vierentwintigjarige Diede de Groot, geboren in Woerden, maar opgegroeid in Oudewater, de beste vrouwelijke rolstoeltennisser ter wereld. Drie keer werd ze wereldkampioen, drie keer won ze Wimbledon, drie keer de US Open, twee keer Roland Garros en drie keer de Australian Open. En daar kunnen nog twaalf titels in het dubbelspel bij worden opgeteld. 

Goed op elkaar ingespeeld
Eén medaille ontbreekt nog en dat is een Olympische. En het liefst een gouden natuurlijk. Met alleen dat doel doet Diede van 24 augustus tot 6 september mee aan de Paralympics in Tokyo. Met Aniek van Koot doet ze in Japan ook mee aan het dubbelspel. “Ik heb in de afgelopen jaren veel met Aniek een team gevormd. We zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld.”

Enorme belevenis
Enige ervaring bij de Olympische Spelen heeft Diede wel. “Net voor de Spelen in Rio 2016 had ik besloten me volledig op tennis te gaan richten. Het was een race tegen de klok om me nog te plaatsen, maar het lukte. Het was een enorme belevenis, maar vanwege het gebrek aan ervaring overviel de grootsheid van het evenement me wel.”

“Mijn voorbereiding naar de editie in Tokyo ziet er wat dat betreft heel anders uit. Het is bijzonder om de Paralympics te mogen spelen, een evenement waar je jaren naar uitkijkt en naar toe werkt.” 

Overigens wist ze er destijds in Rio als debutant toch een vierde plaats uit te slepen en zilver in het dubbelspel.

Uiteraard is de Oudewaterse in Tokyo de grote favoriet. Die status heeft ze overal waar ze aan de start verschijnt. Maar er zijn meer kanshebsters, zoals haar eeuwige rivale Yui Kamiji die in eigen land wil vlammen. 

Spannende partijen
“In Japan staat het rolstoeltennis hoog aangeschreven, bij zowel de dames als de heren. Wat dat betreft is het jammer dat er geen publiek aanwezig mag zijn. Yui Kamiji ben ik de afgelopen jaren vaak tegengekomen en zij is inderdaad een van mijn grootste concurrenten. Maar het niveau binnen de top tien ligt zeer dicht bij elkaar, er gaan zeker veel spannende wedstrijd gespeeld worden.”

Intensieve samenwerking
Diede traint inmiddels al weer zo’n zeven jaar onder leiding van Amanda Hopmans. Zij was toentertijd een bekende trainster in de tenniswereld met veel ervaring in de topsport. Rolstoeltennis was echter nieuw voor haar.

Diede: “Amanda weet hoe het is om speelster te zijn en neemt ook haar ervaringen als trainster in het valide tennis mee. Misschien is dat wel een van de succesfactoren. We hebben in de achterliggende jaren intensief samengewerkt en veel meegemaakt rond de toernooien. Dat trainen gebeurt onder meer bij Nieuwe Sloot in Alphen. Ik kom daar bijna dagelijks over de vloer. Ik voel me daar thuis. Het is heel fijn om zo’n thuislocatie te hebben.”

Op naar een nieuw hoogtepunt dus in het topsportleven van Diede de Groot, die in de week na Tokyo overigens ook staat ingeschreven voor de US Open.

Diede de Groot
Leeftijd: 24
Speelt: rechtshandig
Carrière: 316 winstpartijen - 67 verliespartijen
Nummer: 1
Resultaten: 11 Grand Slamtitels (enkelspel), 12 Gram Slamtitels (dubbelspel)

Theo van Egmond

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 10 uur geleden
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 13 uur geleden
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 13 uur geleden
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 14 uur geleden
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 24 apr, 16:34
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 24 apr, 14:47
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 24 apr, 14:14