Jordi Balk: ‘Ik zou het zo weer overdoen’

  •   keer gelezen   Sport
<p>&bull; Jordi Balk tijdens de wedstrijd tegen DVS &#39;33.</p>

• Jordi Balk tijdens de wedstrijd tegen DVS '33.

(Foto: Arie Verhagen)

woerden • Jordi Balk stopt na dit seizoen met voetballen. De verdediger van Sportlust ‘46 zet daarmee een punt achter zijn mooie loopbaan. Reden is dat hij een andere levensfase ingaat en daarom de prioriteiten in zijn leven anders zijn komen te liggen. 


Al op 28-jarige leeftijd maakte Jordi Balk de beslissing om te stoppen met voetballen. De centrale verdediger bij Sportlust’ 46 heeft in zijn voetballoopbaan alles meegemaakt waar hij als klein jongen van droomde. Hij haalde eerst bij FC Utrecht het eerste elftal. Kon daar zijn contract verlengen, maar koos voor een avontuur bij het Schotse Ross County. Hij speelde tegen Glasgow Rangers en Celtic. Vetrok naar Top Oss en werd daar periodekampioen en kwam vervolgens weer uit op het hoogste niveau van Ierland bij Saint Pathricks Athletic. Al op zijn 24e had hij zo’n 130 professionele wedstrijden achter zijn naam staan. Nadien speelde hij vooral in de top van het amateurvoetbal. “Ik heb mijn droom geleefd”, vat hij zelf zijn loopbaan samen. 

Personal trainer
“Als je op een basisschool zou vragen wat de kinderen later willen worden, dan zegt de helft profvoetballer. Heel veel kinderen mogen alleen maar hopen op wat ik heb meegemaakt. Ik heb nu dus besloten dat die droom voor mij over is en ik mij na dit seizoen ga richten op mijn baan en mijn gezin”, vertelt hij. Als personal trainer wil hij nieuwe stappen gaan zetten. Mogelijkheden gaan ontdekken die niet te combineren met zijn sport zijn. Daarnaast wil hij ook gaan genieten van zijn twee jonge kinderen. “Mijn prioriteiten zijn anders komen te leggen. Vergeet niet dat je op zaterdag vaak van 10 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds weg bent.” 

Niet alleen hele zaterdagen is Balk kwijt, in het verleden verkaste hij ook naar het buitenland. Daar kreeg hij wel hele mooie herinneringen voor terug. “We speelden uit bij Celtic en helaas raakte ik op die vrijdag geblesseerd. Bij Celtic stonden bijvoorbeeld Virgil van Dijk en John Guidetti in de basis. Ook in Ierland heb ik het goed gehad. Toen zat ik op de toppen van mijn kunnen. Het gold als een opstap naar de Engelse competities. Mijn vriendin kreeg alleen een mooie baan in Nederland aangeboden, dus toen zijn we weer terug naar Nederland gekomen.” 

Bij Sportlust ’46 wil de fysiek sterke verdediger het seizoen graag mooi afsluiten. “Ik ben hier nog niet klaar. Het is voor mij ook echt niet aftellen. Ik wil nog hele mooie dingen met Sportlust ’46 gaan doen. Ik had gewild dat ik de club drie tot vier jaar eerder was tegengekomen. Er is namelijk een hele goede klik met de club. Ik ga nog een jaar lang keihard mijn best doen. Helaas ben ik de afgelopen tijd geblesseerd geweest, maar hopelijk kunnen we dit jaar gewoon mooi afsluiten en met de groep hele mooie dingen bereiken. Er zit veel potentie in de groep namelijk’, sprak hij lovende woorden over de Woerdense derdedivisionist. 

Andere dingen
“Voor de buitenwacht kan de beslissing te stoppen wel vreemd klinken. In de coronaperiode heb ik gemerkt wat vrije tijd is. Ik heb al sinds mijn vierde op voetbal gezeten. Mijn hele leven bestond alleen maar uit voetbal. Nu komen er ook andere dingen bij kijken in mijn leven. Hoewel ik er heel veel voor heb moeten laten, zou ik het zo weer overdoen.” 

Nik Mandemakers

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten