Vrijwilligers zorgen dat Logeerhuis-gasten zich thuis voelen.
Vrijwilligers zorgen dat Logeerhuis-gasten zich thuis voelen. Foto: PR

‘Logeerhuis is een geschenk uit de hemel’

Algemeen 1.260 keer gelezen

WOERDEN • Woerden heeft sinds maart dit jaar een Logeerhuis voor mensen die vanwege een chronische of ongeneeslijke ziekte thuis veel zorg krijgen van hun eigen mantelzorger. Zij kunnen tijdelijk (een weekend, week of een iets langere periode) te gast zijn in het Logeerhuis Bredius. In de tussentijd kan hun mantelzorger nieuwe energie opdoen door bijvoorbeeld zelf op vakantie te gaan, of gewoon weer even wat eigen activiteiten op te pakken.

Het Logeerhuis loopt volgens de betrokkenen lekker. De maand augustus is al druk bezet, maar in de periode daarna is zeker nog ruimte. Naast nieuwe gasten blijven ook nieuwe vrijwilligers, mensen die iets willen doen voor het Logeerhuis Bredius, welkom. 

“We zijn anderhalf jaar bezig geweest met het oprichten van het Logeerhuis”, vertelt directeur Mirjam Bijlenga. “Landelijk zijn er maar een handjevol initiatieven: er zijn ongeveer vijf andere logeerhuizen in Nederland. Hier in Woerden lopen we dus voorop in de omgeving. De mensen die bij ons verblijven zijn net wat andere mensen dan in een hospice. Het zijn personen die nog volop in het leven staan.”

‘Voor ons is het Logeerhuis een geschenk uit de hemel’
Naast de bezetting in de eerste drie maanden hebben al bijna vijftig potentiële logés voor de toekomst iets vastgelegd. “We wisten dat de behoefte groot was, en toch zijn we ook verrast over de eerste aanloop”, vult Angela Groothedde aan.

Zij is een van de twee coördinatoren van het Logeerhuis. “Veel mensen uit Woerden en omgeving die bij ons aankloppen, geven aan al heel lang op zoek te zijn geweest naar zoiets als dit. Geen hotel maar een huis waar een huiselijke, persoonlijke sfeer wordt gecombineerd met goede zorg en veel tijd en aandacht. Bij hun verkennende bezoekjes zijn ze verrast over de luxe, de hartelijke ontvangst en de zorgzaamheid van onze vrijwilligers. Een mantelzorger van een van onze eerste logés zei: Begrijp me goed, als mantelzorger doe ik het met liefde, maar het is soms heel zwaar. Voor ons is het Logeerhuis een geschenk uit de hemel.” 

Er wordt rekening gehouden met eigen wensen
In Logeerhuis Bredius kan elke individuele logé zelf aangeven welke ondersteuning er nodig is, en wat de eigen wensen zijn. “Soms is iemand thuis gewend aan veel drukte en prikkels en is de eigen kamer er vooral voor een stuk rust en stilte. Terwijl een ander graag wat actiever is en liever met een vrijwilliger naar buiten gaat of veel deelneemt aan de huiskameractiviteiten”, zegt Groothedde.

“En we hebben ook logés gehad die graag terugkomen. Na een weekend of een week plannen ze maar wat graag een volgende periode in. Gelukkig is er nog voldoende plek, al is de maand augustus druk. We hopen dat mensen ook na de vakantieperiode gebruik maken van ons Logeerhuis voor een adempauze. Mantelzorgers zijn zich niet altijd bewust van de zwaarte van hun taak, omdat die vaak geleidelijk groeit. Ze realiseren zich dan niet dat het belangrijk is hun zorg te delen, om te voorkomen dat ze in een situatie komen waarin de mantelzorg te zwaar wordt of ten koste gaat van hun eigen gezondheid.”

Bijlenga herkent zich in de woorden van Groothedde. “Er zijn nog geen klachten geweest. Sterker: gasten vertellen dat ze de plek mooi vinden en de kamers prettig zijn ingericht. Ook waarderen ze de persoonlijke aandacht. Ze vinden het heel huiselijk, alsof je bij iemand op visite gaat en beslist geen hotel. Sommige mensen roemen ook de rust, vooral mensen die thuis een gezin hebben.”

Logeerafspraak maken of vrijwilliger worden?
Wie nu of in de toekomst gebruik wil maken van het Logeerhuis kan contact opnemen met een van de coördinatoren. Zij kijken samen met de aanvrager op welke manier het verblijf in het Logeerhuis gefinancierd kan worden. Afhankelijk van de individuele situatie kan dat onder meer via de gemeente of vanuit de Wet Langdurige zorg. Ook wie als mantelzorger een keer wil komen kijken om de sfeer te proeven kan volledig vrijblijvend een afspraak maken.

Nu het Logeerhuis volop draait is er ook behoefte aan meer vrijwilligers. Het Logeerhuis heeft nu ruim 45 vrijwilligers en breidt de groep graag verder uit. Wie erover denkt vrijwilligerswerk te gaan doen, kan zich aanmelden of eerst een kijkje komen nemen voor meer informatie. Voor nieuwe vrijwilligers is er weer een cursusdag. Die heeft op 8 september plaats.

Voor zowel logeeraanvragen als vrijwilligerswerk kunt u contact opnemen via 0348 – 591010. Voor meer informatie kunt u ook de website raadplegen: www.logeerhuisbredius.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13