Afbeelding
Foto:

Nierstichting zoekt veel vrijwilligers

Algemeen 323 keer gelezen

WOERDEN • Van 19 tot en met 25 september gaan collectanten weer langs de deuren om geld in te zamelen voor onderzoek

 “Je ziet het vaak niet aan ze, maar opgroeien met een nierziekte eist ongelooflijk veel van kinderen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ze weer mee kunnen doen. Daarom zet de Nierstichting zich in voor een toekomst waarin nierziekten te genezen zijn,” aldus de stichting. In de week van 19 tot en met 25 september collecteren duizenden vrijwilligers voor de Nierstichting om zoveel mogelijk geld op te halen om dit te realiseren. In Woerden zoekt de Nierstichting nog nieuwe enthousiaste collectanten.

Kinderen met een nierziekte hebben vaak maar één wens: gewoon lekker meedoen met andere kinderen. Spelen met vriendjes. Naar school fietsen. Sporten. Gamen. Logeren bij opa en oma... Maar hoewel je het vaak niet aan ze ziet, zijn dit soort normale activiteiten ongelooflijk zwaar voor jonge nierpatiënten. Tom Oostrom, directeur Nierstichting: “Kinderen met een nierziekte hebben weinig energie, mogen niet eten wat ze lekker vinden, moeten veel zware medicijnen slikken en soms zelfs dialyseren. Dat is slopend. Maar ze geven niet op. Daarom zijn ze voor ons jonge helden. Voor hen willen we er zijn. Nu en later.”

Verschil
Collectevrijwilligers maken het verschil voor nierpatiënten. “Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen met een nierziekte weer mee kunnen doen. Door er aandacht voor te vragen en door meer onderzoek te doen. De Nierstichting krijgt geen structurele financiële steun van de overheid en is afhankelijk van giften en donaties. De inkomsten uit de collecteweek zijn dan ook erg belangrijk voor de Nierstichting”, benadrukt Cees de Krijger, regiomanager van de Nierstichting.

“Wij zijn ieder jaar ontzettend blij met onze collectevrijwilligers. De inzet van deze vrijwilligers maakt namelijk écht het verschil.”

Twee uur
Aan de Nierstichting zijn inmiddels ruim 40.000 collectevrijwilligers verbonden. “Toch worden nog niet alle huishoudens in Woerden bereikt. Ook u kunt helpen als collectant tijdens de collecte met slechts twee uur van uw tijd. En met uw inzet echt verschil, maken. Niet alleen voor jonge helden, maar voor alle nierpatiënten.” Aanmelden kan via www.nierstichting.nl/2uur of via collecte@nierstichting.nl.

Nieren zijn enorm belangrijk. Je hebt ze immers nodig om te leven. Gezonde nieren voeren verschillende belangrijke taken uit in ons lichaam. Zo houden ze ons in leven. Zo verwijderen nieren de afvalstoffen., zorgen ze voor genoeg vocht en zout in het lichaam en regelen ze de bloeddruk. Ook maken nieren hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen. 

Donornier redt mensenlevens
Mensen waarvan de nieren slecht werken zijn op een zeker moment op nierdialyse aangewezen. Dialyseren kan echter niet levenslang. En dan is alleen niertransplantatie een oplossing. Een donornier redt mensenlevens. Maar het tekort aan donornieren is groot. De gemiddelde wachttijd voor een nier van een overleden donor is bijna 2,5 jaar.

Elk jaar komt voor onnodig veel mensen op de wachtlijst een donornier te laat. De Nierstichting wil dat meer mensen met nierfalen tijdig, liefst voordat dialyse start, een donornier krijgen. Het geeft ze hun leven terug. Hoe meer mensen een nier donoren (bij leven of na overlijden), hoe meer levens gered kunnen worden. En hoe beter de kwaliteit en matching van donornieren en nazorg bij transplantatie, hoe langer donornieren blijven werken. De Nierstichting streeft ernaar dat in de toekomst nierschade te herstellen is en nierziekten te genezen zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13