Woerden 13-08-2021 Ernst van Roon neemt na 46 jaar afscheid van Politie Woerden en gaat zijn dienstmotor zeker missen.
Woerden 13-08-2021 Ernst van Roon neemt na 46 jaar afscheid van Politie Woerden en gaat zijn dienstmotor zeker missen. Foto: C) Paul van den Dungen

Ernst van Roon: Een leven lang politiewerk

Algemeen 740 keer gelezen

WOERDEN • Voor velen is donderdag 19 augustus een dag als alle andere, voor Ernst van Roon is het zijn laatste dag bij de politie.

Na wat bijbaantjes als krantenjongen en in de horeca gaat hij op 1 oktober 1974 als 18 jarige naar de Politie Opleidingsschool in Leusden. Daar wacht hem een jaar met theoretische kennis, een berg Leerboeken voor de Politie van Stapel & de Koning, sport, schieten en exerceren.

Ernst van Roon begint zijn eerste dienst tijdens de jaarwisseling van ’75-’76. Toen nog woonachtig in Moordrecht komt hij in Woerden in de kost bij oud politieman Arie Blonk. Het politiebureau van de gemeentepolitie Woerden stond toen nog aan het Plantsoen en is nu de parkeerplaats tegenover Friendly’s. 

Als in 1976 De Kazerne grondig is gerestaureerd en verbouwd wordt dit het nieuwe bureau van het korps. In 1997 wordt er opnieuw verhuisd maar dan naar het huidige onderkomen aan de Houttuinlaan. En inmiddels liggen er al tekeningen klaar voor een nieuw bureau.

Oudste politieman
Van Roon heeft tijdens zijn loopbaan op al deze Woerdense locaties gewerkt en is daarmee de ‘oudste’ politieman die nu de politieorganisatie gaat verlaten. Met hem gaat er ook een stuk ervaring verloren en zeker op het gebied van het verkeer en de daarbij behorende wetgeving. Tijdens dit interview wordt hij nog door een collega gebeld voor advies over een vals kenteken. Hij schudt het betreffende wetsartikel zo uit zijn mouw, al blijkt later dat hij er een paar artikelen naast zat.

Verkeer speelde grote rol
Het verkeer heeft tijdens zijn diensttijd een grote rol gespeeld. Ernst werd al snel motorrijder en heeft daar tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.

“Natuurlijk draai ik ook diensten in de noodhulp, maar waar mogelijk was de motor toch wel mijn vervoermiddel. Wendbaar, overzichtelijk en kan op plaatsen komen die voor een auto onbereikbaar zijn, daarnaast heeft de politiemotor vaak ook nog een preventieve uitstraling.” Ook was hij actief in het opleiden van politiemensen in het gebruik van de laser bij snelheidscontroles. De afhandeling van ontelbare aanrijdingen, met of zonder letsel of erger passeerden in zijn loopbaan de revue. 

Reanimatie
Grappige en minder grappige voorvallen maar altijd met respect voor de mens. Van Roon kan zich nog goed herinneren dat hij een geslaagde reanimatie deed in de Rijnstraat ter hoogte de Wagenstraat waar toen nog muziekhandel Van Vliet was gevestigd. Tussen de geparkeerde auto’s in de sneeuw lag een oud baasje. De reanimatie was succesvol en hij kreeg van de man nog een bedankbriefje. Jammer genoeg overleed hij later in het ziekenhuis aan een longontsteking.

Doorgedraaide koe
En dan is er natuurlijk het voorval van de doorgedraaide koe. Het is juni 2010 als een aantal koeien op Geestdorp weten te ontsnappen. Ze werden allemaal gevangen, behalve deze ene koe. Verdoofd door de dierenarts kon ze niet meer zelfstandig in de veewagen komen en kreeg een spuitje om de verdoving op te heffen. Dat had een averechtse uitwerking en resulteerde in een dollemansrit door de straten van de woonwijk. Uiteindelijk wist Ernst de koe met een paar schoten uit zijn dienstpistool uit te schakelen. Op YouTube is er nog steeds een filmpje dat hem daaraan herinnert.

Digitaal afscheid
Normaal gesproken is het afscheid van een politieman die de dienst verlaat een feestelijke aangelegenheid met toespraken van de teamleiding en collega’s, koffie met gebak, presentjes en het weerzien van tal van collega’s. Wegens corona ging dat vanmorgen allemaal anders. Ernst moest het doen met een digitaal afscheid en de bijbehorende videoboodschappen.

Dienstmotor wordt gemist
“Ook al heb ik zelf een motor, het rijden voor de dienst is toch een belevenis die je op je eigen motor niet kunt evenaren. Dat is ook iets wat ik echt zal gaan missen. Maar mijn vrouw en ik hebben nu volop tijd om met de camper erop uit te trekken. Noorwegen en Zweden lokken en natuurlijk nog heel veel andere landen. Mijn loopbaan was echt een aaneengesloten belevenis met ups en downs, maar wel een die ik niet had willen missen.”

De Politieacademie is hét centrum als het gaat om opleidingen en kennis van de Nederlandse politie. Een dynamische organisatie, die onderwijs en kennis biedt op niveau, die anticipeert op maatschappelijke ontwikkelingen en deze kan vertalen in onderwijs-op-maat. In 2020 zijn 2.567 studenten gestart met een basisopleiding, zijn 21.275 studenten gestart met een vakspecialistische opleiding. Er werden 7.868 diploma’s en certificaten verstrekt

Paul van den Dungen

Hans Ouwerkerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Jacques Rozendaal kwam langs op basisschool Jorai om de leskist te lanceren.
Leskist over armoede gelanceerd op basisschool in Zegveld Nieuws 27 mrt, 16:24
• Vrijwilliger bezig met het rapen van zwerfafval in Zegveld.
Vrijwilligers prikken zakken vol zwerfafval bij elkaar; infuuszak toch wel vreemdste vondst Nieuws 27 mrt, 16:18
• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59