Johan Wolters en Lia Noorthoek.
Johan Wolters en Lia Noorthoek. Foto: Winny van Rij

Meubelwinkel in strijd tegen armoede

Algemeen 1.400 keer gelezen

WOERDEN • Binnen twee maanden opent aan de Leidsestraatweg 35 een niet alledaagse meubelwinkel waar iedereen wel gewoon kan kopen. “Mensen die bij ons bekend zijn en iets nieuws nodig hebben, kunnen hier gratis winkelen,” vertelt Lia Noorthoek van Stichting Ontmoeting. “En onze mensen hebben de meubels van tevoren al mooi opgeknapt,” aldus Johan Wolters van Stichting De Terugwinning.

De stichtingen bundelen zo de krachten in een unieke samenwerking. Ze kwamen elkaar al geregeld tegen in hun werk waarbij ze naar elkaar doorverwezen. “Wij werken aan het opbouwen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt,” licht Johan toe. Lia: “Wij zijn er voor multi probleem gezinnen die hulp nodig hebben.”

Problemen zijn groot
De problematiek is de afgelopen tijd enorm gestegen, zo merken beiden. “Net of er na corona een enorme ontlading is. Er komt van alles naar boven,” licht Lia toe. Zij zorgt met haar stichting dat mensen weer een netwerk krijgen. “We bieden vrijwilliger hulp, verwijzen naar een hulpverlener of beide.”

Onderdeel van die hulp is het zoeken naar werk, dagbesteding of vrijwilligerswerk. “Daarvoor kwamen we al vaak bij De Terugwinning terecht.”

Serieuze dagbesteding
Andersom ziet Johan dat de mensen die bij hem komen voor dagbesteding thuis problemen hebben en hij verwees al geregeld door naar Ontmoeting. “Na het weekend merk je dat ze eerst weer hun problemen kwijt moeten en dan pas kunnen opbloeien.”

 Met hun samenwerking verwijzen ze vooral naar elkaar door en creëren nieuwe mogelijkheden via de meubelwinkel. “Je kunt mensen wel een nieuwe kast geven, maar als je tegelijkertijd iemand werk biedt door de meubels die we krijgen op te knappen, geeft dat veel meer voldoening. We willen niet alleen maar tijdverdrijf bieden, maar mensen serieuze dagbesteding geven, vooral op technisch vlak.”

Praktijkverklaring
“We hebben allebei tot doel mensen te verzelfstandigen in de maatschappij,” zegt Lia. Een stukje verder laten komen op de participatieladder. “Voor de een is dat een halve dag even uit de thuissituatie zijn en daar al heel dankbaar voor zijn en voor een ander is dat een opleiding volgen om aan het werk te kunnen,” vervolgt Johan.

Die mogelijkheid biedt De Terugwinning met de fietsenmakersopleiding. “Met een praktijkverklaring op Mbo-niveau. Dat verklaart dat iemand in staat is dat werk te doen op Mbo-niveau.” Naast dagbesteding in de hout- en fietstechniek, werkt De Terugwinning ook aan een naaiatelier. “Vooral voor stoffering.”

Hoge verwachtingen
Lia verwacht veel van de samenwerking. “We hadden al meubels maar konden mensen die wat nodig hadden alleen maar een plaatje laten zien. Nu kunnen ze zelf stoelen of een kast uitzoeken.” De Terugwinning is verantwoordelijk voor de techniek, Ontmoeting zorgt voor het assortiment en de winkel. “We gaan op zoek naar mensen die de winkel kunnen runnen.”

Beiden zorgen voor een goede begeleiding van de medewerkers. Johan: “We willen mensen in beweging laten komen. Wij zien de talenten en willen die een kans geven. Deze samenwerking maakt dat mogelijk.”

Winny van Rij

Hans Ouwerkerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een tweetal schuren aan de Alpenstraat gingen in vlammen op.
Schuren in lichterlaaie in Woerden 112 22 apr, 08:11
• Anna Drijver brengt Maria op toneel in de voorstelling De Mannen van Maria.
Nieuwe theaterprogramma Het Klooster telt liefst 90 voorstellingen Nieuws 19 apr, 22:04
• Naomi Brehm.
Naomi uit Woerden start crowdfunding voor aanschaf eigen scootmobiel Nieuws 19 apr, 15:41
• De jonge boompjes aan het Waterhoenlaantje zijn door vandalen afgebroken.
Jonge boompjes net aangeplant, nu alweer kapot Nieuws 19 apr, 12:19
• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 19 apr, 11:46
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31