• Marvin en Melvin Dros en Joey Muller (midden) met de 'vangst' van vandaag. Joey vond een oude kogel in het water van de Oude Rijn.
• Marvin en Melvin Dros en Joey Muller (midden) met de 'vangst' van vandaag. Joey vond een oude kogel in het water van de Oude Rijn. Foto: Floris Bakker

‘Ik schrok me kapot toen ik dat ding zag’

Algemeen 486 keer gelezen

WOERDEN • Gedumpte fietsen, verkeersborden en oud gereedschap. Marvin en Melvin Dros (9) halen de meest bijzondere voorwerpen naar boven als ze magneetvissen. Maar een granaat hadden ze nog niet eerder aan de lijn.

Gewapend met een sterke magneet aan een touw struinde de tweeling maandagmiddag langs kade van de Oude Rijn in hun woonplaats Woerden. Onderweg komen ze Joey Muller (10) tegen die ook aan het magneetvissen is. Hij gooit zijn magneet in het water en voelt dat er iets aan hangt. Marvin mag van hem de ‘buit’ naar boven halen. 

Politie
Al snel ziet Joey dat het om een granaat gaat. “Ik schrok me kapot toen ik dat ding zag”, zegt hij een dag later. “We hebben ‘m meteen weer in het water gehangen, zoals het hoort. Daarna heb ik mijn vader erbij gehaald.” Die denkt eerst nog dat het om een nepgranaat gaat, maar als het ding eenmaal aan de kant ligt besluit hij toch maar de politie te bellen.

Bij aankomst besluiten agenten al snel om de Rijnkade af te zetten, in afwachting van medewerkers van de Explosieve Opruimingsdienst (EOD). Die concluderen al snel dat het om een echte granaat gaat. Die staat bovendien ‘op scherp’. “Het pinnetje lag er al deels uit”, weet Melvin te vertellen terwijl hij op zijn telefoon een foto laat zien van het gevonden explosief. “Het is een Engelse handgranaat, uit de Tweede Wereldoorlog. Via internet hebben we dat kunnen achterhalen.” Hoe die in het water van de Oude Rijn is beland? “Geen idee. Eén van de agenten vertelde ons dat de Oude Rijn vol ligt met dit soort spullen.” 

Kogel
Dat blijkt wel eens te kunnen kloppen, want als Joey zijn magneet in het water slingert, hangt er al snel een grote kogel aan. “Dit is niet normaal!”, roept hij verbaasd. Ook Marvin en Melvin hebben ‘beet’. Zij vissen twee hamers en een grote bijl uit het water. 

Moeder Wilma Pauw heeft zo haar bedenkingen bij de hobby van haar tweelingzoons. “Het zijn echt buitenkinderen en daar is natuurlijk niets mis mee, maar ik hoop niet dat ze dit soort avonturen vaker meemaken. Het had zomaar heel slecht af kunnen lopen.”

De granaat is uiteindelijk door de EOD bij de Cattenbroekerplas tot ontploffing gebracht. Tot teleurstelling van de jongens mochten ze daar niet bij zijn. Marvin: “Een politieagent zei tegen ons dat ze ‘m op een speciale plek hier ver vandaan zouden laten ontploffen. Later hoorden we dat het gewoon in Woerden was. Dat vind ik wel jammer, want ik had die ontploffing graag willen zien!”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een tweetal schuren aan de Alpenstraat gingen in vlammen op.
Schuren in lichterlaaie in Woerden 112 22 apr, 08:11
• Anna Drijver brengt Maria op toneel in de voorstelling De Mannen van Maria.
Nieuwe theaterprogramma Het Klooster telt liefst 90 voorstellingen Nieuws 19 apr, 22:04
• Naomi Brehm.
Naomi uit Woerden start crowdfunding voor aanschaf eigen scootmobiel Nieuws 19 apr, 15:41
• De jonge boompjes aan het Waterhoenlaantje zijn door vandalen afgebroken.
Jonge boompjes net aangeplant, nu alweer kapot Nieuws 19 apr, 12:19
• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 19 apr, 11:46
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31