• Marjan Tegelenbosch en Elias Bom winkelen bij de Voedselbank. "Dat is ons concept."
• Marjan Tegelenbosch en Elias Bom winkelen bij de Voedselbank. "Dat is ons concept." Foto: Foto en tekst: Winny van Rij

Voedselbank: je hoeft je niet te schamen

Algemeen 585 keer gelezen

WOERDEN • Gratis eten van de Voedselbank kan je net even die hulp bieden om uit de dagelijkse stress van overleven te komen. “Dan kun je misschien weer nadenken over oplossingen.”

In de gemeente Woerden leven ongeveer duizend huishoudens onder de armoedegrens. “Daarvan komt maar tien procent hier”, zegt bestuurslid Elias Bom. “Het is een grote drempel om ons te bellen”, weet Marjan Tegelenbosch die vele intakes verzorgt. “Dat heeft vooral te maken met schaamte en dat is begrijpelijk maar jammer voor de mensen die er baat bij kunnen hebben.”

Voorkom schulden
Vaak heerst er het gevoel dat je niet lager kunt zakken als je naar de Voedselbank moet. “Ik snap dat”, zegt Elias. “Maar het kan een eerste stapje zijn om het proces stop te zetten waarin je zit.” Het zijn volgens het bestuurslid echt niet alleen mensen met een uitkering die langskomen. “Er lopen hier ook mensen die door bepaalde omstandigheden - zoals een scheiding - schulden hebben, of misschien net een paar euro teveel verdienen om voor een toeslag in aanmerking te komen, waardoor ze het iedere maand net niet redden. Je kunt bij ons terecht voor een maand, om te voorkomen dat je schulden opbouwt. Of voor twee jaar omdat het nodig is.” “Op termijn denken we wel mee over mogelijkheden voor hulp”, vult Marjan aan.

Vanwege corona verwacht Elias dat er nog meer mensen in een benarde financiële situatie met mogelijke schulden zitten. “We hadden al mensen uit de horeca die terug moesten naar hun contractuele uren en de fooien misten. Nu de steunmaatregelen stoppen kunnen daar anderen uit loondienst bij komen en zzp-ers die het gewoon niet redden en ook geen steun hebben van buren, kerk, moskee, sportclub.” Bij de Voedselbank kun je terecht als je na aftrek van alle vaste lasten, vervoer, de eigen bijdrage voor de ziektekosten, netto 135 euro per maand overhoudt om van rond te komen. Marjan: “Daar komt 95 euro per gezinslid bij. Bij gezinnen worden toeslagen meegerekend maar kinderbijslag niet. Dat is voor de kinderen.”

Gezonde kwaliteit
De Voedselbank levert een gezonde kwalitatieve basis. Elias: “Soms krijgen we luxe producten, zoals bonbons van een vliegtuigmaatschappij toen er niet gevlogen werd.” Vanaf nu hanteren ze weer het winkelconcept. “Een vrijwilliger gaat met de persoon mee langs de schappen die dan zelf de nodige producten kan uitzoeken.” Op donderdagmiddag kunnen de mensen de producten ophalen aan Barwoutswaarder 13g. Ben je nog niet aangemeld maar denk je wel in aanmerking te komen? Een telefoontje is genoeg naar: 06-25042689. “We kunnen snel een intake regelen zodat je de eerstvolgende donderdag al kunt komen. Onze dertig vrijwilligers staan voor je klaar.”

Winny van Rij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een tweetal schuren aan de Alpenstraat gingen in vlammen op.
Schuren in lichterlaaie in Woerden 112 22 apr, 08:11
• Anna Drijver brengt Maria op toneel in de voorstelling De Mannen van Maria.
Nieuwe theaterprogramma Het Klooster telt liefst 90 voorstellingen Nieuws 19 apr, 22:04
• Naomi Brehm.
Naomi uit Woerden start crowdfunding voor aanschaf eigen scootmobiel Nieuws 19 apr, 15:41
• De jonge boompjes aan het Waterhoenlaantje zijn door vandalen afgebroken.
Jonge boompjes net aangeplant, nu alweer kapot Nieuws 19 apr, 12:19
• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 19 apr, 11:46
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31