Afbeelding
Foto: Zaiets Roman

Woerden ergert zich aan ‘grijpgrage’ blik Utrecht: ‘Harmelerwaard onze verantwoordelijkheid’

Algemeen 662 keer gelezen

HARMELEN • Utrechtse partijen kijken met begerige ogen naar de Harmelerwaard, het glastuinbouwgebied in Harmelen dat op termijn vrij komt. 

PVV, D66 en Stadsbelang Utrecht zien graag woningbouw op de plek die direct grenst aan de woonwijk Vleuterweide. Ze willen dat Utrecht wordt betrokken bij de plannen, maar daar denken ze in Woerden anders over. Raadsleden in die plaats ergeren zich mateloos aan de ‘grijpgrage’ blik van de grote buur. 

De tuinbouwbedrijven in de Harmelerwaard gaan binnen enkele jaren vertrekken. Nu nog verwarmen zij hun kassen met gas, maar daar moeten ze mee stoppen. Omdat er in de buurt geen alternatieve ‘schone’ energiebronnen voorhanden zijn, wijken ze op termijn uit naar een andere locatie.

Niets te zeggen
Dat er een flinke lap grond vrijkomt in Harmelen is ook in Utrecht niet onopgemerkt gebleven. Het Woerdense raadslid Toos van Soest (CDA) is niet gediend van de Utrechtse bemoeienis. Zij wilde donderdagavond van wethouder Tymon de Weger weten welke contacten er zijn gelegd met Utrecht en hoe hij wil voorkomen dat de belangen van de inwoners van Harmelen over het hoofd worden gezien “De gemeente Utrecht heeft immers niets te zeggen over Woerdens grondgebied.”

De Weger memoreerde dat pas afgelopen april bekend is gemaakt dat de tuinders op termijn gaan vertrekken uit de Harmelerwaard. “We bereiden nu een verkenningsstudie voor, omdat het voor ons ook nog helemaal open staat wat er in de toekomst met dit gebied gaat gebeuren.” Hij verklaarde dat Utrecht ‘als belanghebbende’ zal worden betrokken bij de studie. “Uiteindelijk hebben wij als gemeente het laatste woord, want het is ons gebied en onze verantwoordelijkheid om een besluit te nemen over de toekomst van de Harmelerwaard.”

Geen claim
Dat er vanuit Utrecht belangstelling bestaat voor het 100 hectare grote terrein komt voor De Weger niet helemaal uit de lucht vallen. Binnen de provincie Utrecht praten zestien gemeenten namelijk al langer over de ruimtelijke toekomst. “Er is echter geen claim gelegd op de Harmelerwaard. Bovendien heeft de gemeente Utrecht voor de komende 15 tot 20 jaar op het eigen grondgebied voldoende woningbouwlocaties.”

De Weger kreeg via een motie de opdracht het stadpunt van de Woerdense gemeenteraad nog eens extra te benadrukken bij Utrecht.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 11 uur geleden
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 15 uur geleden
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 15 uur geleden
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 16 uur geleden
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 24 apr, 16:34
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 24 apr, 14:47
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 24 apr, 14:14