• Maritsa Oppelaar van Friendly's Cafetaria en Sander de Boer van FoodPartners met de snertkroket.
• Maritsa Oppelaar van Friendly's Cafetaria en Sander de Boer van FoodPartners met de snertkroket. Foto: • Paul van den Dungen Fotografie

Unieke Woerdense snack: de snertkroket

Algemeen 1.151 keer gelezen

WOERDEN • Warme snert is al eeuwen onlosmakelijk verbonden aan de Woerdense Koeiemart. Cafetaria Friendly’s kwam begin dit jaar met een originele variant: de snertkroket. 

Maritsa en Ruud Oppelaar zijn de bedenkers van de winterse snack. “We wilden graag iets unieks voor Woerden hebben, iets dat je nergens kon krijgen maar voor de klant wel een beleving moest zijn”, vertelt Ruud. “In september 2020 legden we ons idee voor aan Sander de Boer van FoodPartners en die zag er wel wat in. Hij vroeg twee ‘vakidioten’ om met ons idee aan de slag te gaan.”  

Sander de Boer vond het een mooie uitdaging voor die jongens. Toch bleek het lastig om in korte tijd de snack te ontwikkelen. “Er is heel wat erwtensoep doorheen gegaan, voordat de juiste samenstelling - en vooral de juiste dikte - was gevonden die uiteindelijk in een kroket is verwerkt”, vertelt hij. Toen de snack klaar was, gaf Maritsa aan klanten de nieuwe kroket mee naar huis om uit te proberen. Ze kreeg leuke reacties. “De mensen vonden ‘m goed gelukt, smaakvol en ‘verrassend’. We kregen het dringend advies om de kroket op te nemen in ons assortiment voor het winterseizoen.” 

Ogen dicht
Het koken van erwtensoep is in Woerden tot een kunst verheven en er zijn talrijke oude recepten die al generaties lang de ronde doen. De Boer gebruikte een aantal van die recepten bij de bereiding van de snertkroket. In de snertkroket zitten alle basis-ingrediënten die aan een erwtensoep worden toegeschreven en dat proef je. “Maar”, verduidelijkt De Boer, “we hebben er ook nog wat knolselderij, pastinaak, prei en mosterdzaad aan toegevoegd. Daarnaast bevat het ambachtelijke recept voor deze kroket nog zeezout, zwarte en witte peper, korianderzaad en bladselderij. De smaak van de romige ragout van spliterwten, winterwortel en lekkere stukjes rookworst zijn onmiskenbaar. Het eten van deze snertkroket doe je voor het behaaglijke gevoel met je ogen dicht. Als dan nog niet de hele Koeiemart aan je voorbij trekt, dan wordt het tijd voor een tweede!”

De kroket wordt bij Friendly’s geserveerd met een sneetje roggenbrood, maar smaakt ook lekker met katenspek of gewoon met een frietje.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 5 uur geleden
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 8 uur geleden
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 8 uur geleden
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 9 uur geleden
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 24 apr, 16:34
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 24 apr, 14:47
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 24 apr, 14:14