• Kinderen leren meer over de natuur op Landgoed Bredius.
• Kinderen leren meer over de natuur op Landgoed Bredius. Foto: Koos van Brakel

Meedenken over toekomst Landgoed Bredius

Algemeen 272 keer gelezen

WOERDEN • Hoe ziet Landgoed Bredius in Woerden er in de toekomst uit? Die vraag wil de gelijknamige stichting voorleggen aan de gebruikers.

In het voorjaar van 2022 is het zover. Dan opent Parkcafé Bredius in de gerestaureerde boerderij Hofstede Batenstein haar deuren. Voorzitter Henri van Middelaar van Stichting Landgoed Bredius kijkt er reikhalzend naar uit. “Deze voorziening wordt echt een aanwinst voor de stad”, jubelt hij. “Er komt een terras en een speeltuintje. De boerderij grenst bovendien aan dierenweide Kukele-boe waar je ook nog met je kinderen heen kunt.” Hij verwacht dat het café een nieuw type bezoeker zal trekken. “Er komen hier straks mensen die misschien nooit eerder op dit landgoed zijn geweest.”

Sluitstuk
De ‘herbouw’ van de boerderij - die in 2008 afbrandde - vormt het sluitstuk van het ontwikkelingsplan Landgoed Bredius 2015-2020. “Eigenlijk zijn alle punten die we ooit in de ruimtelijke visie ‘Paradijs in de stad’ hebben vastgelegd wel gerealiseerd”, zegt Van Middelaar. Maar dat betekent volgens de voorzitter niet dat het werk erop zit voor de stichting. “We moeten ons beraden op de toekomst van het landgoed tot 2040. Het belangrijkste doel blijft het beschermen van de natuur, cultuurhistorie en rust op het landgoed. Maar er wordt hier ook gesport, gewandeld en gespeeld. Daarnaast zijn de pluk- en moestuin, de speelweide, dierenweide Kukele-boe en het NME-Centrum InBredius belangrijke ontmoetingsplekken voor jong en oud. De vraag is hoe we Landgoed Bredius verder kunnen verbeteren.”

Omdat het 25 hectare grote landgoed van de gemeenschap is, wil de stichting in samenspraak met de gebruikers, vrienden en partnerorganisaties in 2022 en 2023 een nieuwe visie opstellen. “Hoe we iedereen gaan betrekken weten we nog niet. Maar het is wel van belang dat we die visie samen met hen opstellen.”

Monumentenstatus
Misschien is wel het belangrijkste voor de komende jaren is om de positie van het landgoed te versterken bij bedreigende ontwikkelingen, zoals woningbouw. Van Middelaar: “In het verleden is gebleken dat die positie niet altijd even sterk was. Daarom wil onze stichting in het gemeentelijk omgevingsplan, dat het bestemmingsplan gaat vervangen, de natuur, het landschap en de cultuurhistorie van het landgoed sterker beschermd zien. Ook gaan we onderzoeken of het verkrijgen van de monumentenstatus voor het gehele landgoed mogelijk is. Hierdoor zouden niet alleen de Villa Rijnoord, Hofstede Batestein en de arbeiderswoning, maar de hoogstamboomgaarden, de historische bomenrijen en watergangen als monument beschermd zijn.”

Om het bestuur van de stichting op sterkte te houden, is er behoefte aan nieuwe bestuursleden. “We zoeken nog iemand met expertise in landschapsbeheer”, zegt Van Middelaar. “En ook de functie van penningmeester komt vrij. We kunnen dus wel wat versterking gebruiken.” Meer informatie over de vacatures is te vinden op de website van Landgoed Bredius.

www.landgoedbredius.nl

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 13 uur geleden
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 13 uur geleden
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 13 uur geleden
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05
• Flo en Wessel bezig met het maken van het schilderwerk.
Jonge kunstenaars fleuren slooppand op langs Hoge Rijndijk Nieuws 15 apr, 15:44
• Moeders hadden voor de kinderen lekkere hapjes gemaakt.
Leerlingen Woerdense basisschool vieren Suikerfeest Nieuws 15 apr, 14:24
• Dennis krijgt symbolisch de sleutel overhandigd van zijn vader Rien Treur.
Dennis Treur volgt vader op in Rien Treur Makelaardij ingezonden 15 apr, 11:30
• Opening van de nieuwe schoolbibliotheek.
Eigen bieb voor Zegveldse basisschool Jorai Nieuws 15 apr, 11:14