• Hans Papeveld toont het spel 'Wyrda' tijdens de presentatie eind oktober.
• Hans Papeveld toont het spel 'Wyrda' tijdens de presentatie eind oktober. Foto: Ad van Hulten

Bordspel Wyrda vliegt over de toonbank

Algemeen 1.584 keer gelezen

WOERDEN • Het gaat goed met de verkoop van het bordspel ‘Wyrda’ dat door het Gilde Woerden in het kader van Woerden 650 jaar stad is uitgegeven.

In twee weken tijd gingen er al honderd spellen over de toonbank. Secretaris Hans Papeveld, de bedenker van het spel, kan dan ook niet anders dan tevreden zijn. “Ik vind het best een groot aantal, zeker als je bedenkt dat de feestdagen er nog aan gaan komen.” 

Het idee om een bordspel te ontwikkelen ontstond na een overleg van de werkgroep die activiteiten voorbereidt voor de viering van 650 jaar Woerden. “Ik kreeg de vraag wat het Gilde in 2022 gaat doen tijdens deze bijzondere mijlpaal. Uiteraard gaan we rondleidingen verzorgen, om geïnteresseerden te vertellen over de geschiedenis van Woerden. Maar toen ik erover nadacht, vond ik het wat weinig.”

Knutselen
Thuis kreeg hij een ingeving. “In de coronatijd pasten wij veel op onze kleinzoon Jilles. Hij zat toen nog in groep 2 en ik was elke ochtend druk met ‘m aan ‘t knutselen. Na afloop deden we altijd een spelletje. Dat vond -ie geweldig. Ik dacht toen: is het niet leuk om een echt Woerdens spel te ontwikkelen?” Papeveld legde zijn idee voor aan andere leden van het Gilde. “Die reageerden direct enthousiast en zo is het balletje gaan rollen.”

Aan tafel was Papeveld dagenlang bezig met het ontwikkelen van het spel. Als basis gebruikte hij een oude stadskaart van Woerden van Isaac Tirion uit 1749 die in de gang van zijn huis hangt. Hij gaf het spel de naam Wyrda, de oude (Germaanse) naam voor Woerden. Of het moeilijk is om te spelen? “Nee hoor, het is een soort ganzenbord. De route loopt langs allemaal bekende monumenten in Woerden.”

Brochure
In het spel valt voor- en tegenspoed de speler ten deel. “Het kost soms tijd om een monument te bezoeken en het kan zomaar gebeuren dat, staande op de trans van de toren van de Petruskerk, de toegangsdeur dicht waait. Doel is om als eerste de finish in het Brediuspark te passeren.” Bij het spel zit een brochure met daarin de tekst van het document over het verlenen van de stadsrechten, een toelichting op wat stadsrechten inhouden en foto’s en beschrijvingen van monumenten die Woerden had en ten dele nog heeft. “Op deze manier wordt spelenderwijs historische kennis opgedaan.”

Reclamebureau Liquidificador hielp het Gilde met de productie van het spel. Eind oktober kon in in het Kaaspakhuis het eerste exemplaar worden overhandigd aan burgemeester Victor Molkenboer. Het spel is voor 19,99 euro te koop bij Woerden Marketing/VVV aan de Emmakade 6a. Papeveld kreeg al positieve reacties van mensen die het spel hebben gespeeld. “Vooral kinderen vinden het leuk. Die herkennen veel van de monumenten en roepen dan: hé dat is in Woerden!’

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05
• Flo en Wessel bezig met het maken van het schilderwerk.
Jonge kunstenaars fleuren slooppand op langs Hoge Rijndijk Nieuws 15 apr, 15:44
• Moeders hadden voor de kinderen lekkere hapjes gemaakt.
Leerlingen Woerdense basisschool vieren Suikerfeest Nieuws 15 apr, 14:24
• Dennis krijgt symbolisch de sleutel overhandigd van zijn vader Rien Treur.
Dennis Treur volgt vader op in Rien Treur Makelaardij ingezonden 15 apr, 11:30
• Opening van de nieuwe schoolbibliotheek.
Eigen bieb voor Zegveldse basisschool Jorai Nieuws 15 apr, 11:14