• Eigenaar Jurgen Langerak reikt plaatjes uit aan Ben en Ria Vermeij voor in het verzamelalbum.
• Eigenaar Jurgen Langerak reikt plaatjes uit aan Ben en Ria Vermeij voor in het verzamelalbum. Foto: Paul van den Dungen

Spaaractie met oude foto’s van Woerden is weer een succes

Algemeen 1.342 keer gelezen

WOERDEN • Woerdenaren lopen de plaatselijke Jumbo’s plat om historische plaatjes te scoren. Ze krijgen bij iedere 10 euro aan boodschappen vier plaatjes.

De verzamelaars doen er alles aan om de 324 historische plaatjes bij elkaar te krijgen. Die kunnen in het verzamelalbum ‘Woerden 650 jaar stad’ worden geplakt. De spaaractie is een samenwerking tussen de Stichts-Hollandse Historische Vereniging (SHHV), RHC Rijnstreek en Lopikerwaard en de drie Jumbo-supermarkten in de stad. 

Ruilbeurzen
De vorige actie van eind 2020 bleek een groot succes. Duizenden albums gingen over de toonbank. Het verzamelen van plaatjes was zo in trek dat er spontaan ruilbeurzen werden opgezet in straten en wijken,  En ook nu loopt het storm. “Het gaat weer hard”, vertelt Jurgen Langerak, eigenaar van Jumbo Langerak in Snel en Polanen. “Je ziet klanten hier soms letterlijk voor de deur plaatjes ruilen met elkaar. Heel leuk om te zien dat zoveel mensen er plezier aan beleven.”

Toch is er verschil tussen het eerste en tweede album, legt Niek de Kort van de SHHV uit. “Het album van vorig jaar was meer een kijkboek, met plaatjes van vroeger en nu. In dit tweede album ligt de nadruk toch meer op de geschiedenis van onze stad. Het gaat om oude plaatjes in, maar ook om foto’s die we speciaal hebben laten maken. Allemaal in het thema van 650 jaar stadsrechten.”

Het selecteren van alle plaatjes bleek nog een hele klus. De Kort: “Na het maken van een thematische indeling hebben we per onderwerp twee of vier passende plaatjes geselecteerd. Met name aan de afbeeldingen waar personen herkenbaar op staan, waren we veel tijd kwijt. Je moet je immers houden aan de regels van de AVG.”

Epidemieën
In het boek wordt telkens een klein stukje van de geschiedenis van Woerden uitgelicht, vanaf de Romeinen tot aan nu. Rampen, belegeringen, de geloofsstrijd, maar ook epidemieën komen voorbij. Zo waren er in het verre verleden uitbraken van ziektes als cholera en tyfus in Woerden. “Maar er valt ook iets te lezen over de huidige coronapandemie”, zegt De Kort. “Daar past dan weer prima een plaatje bij van de vaccinatie-locatie die we hier in Woerden hebben.” Bij elk thema staan meerdere plaatjes en een korte tekst. Zo hebben de makers geprobeerd op een laagdrempelige manier aandacht te besteden aan de geschiedenis van de stad. Iets dat veel mensen waarderen. “Er zijn zelfs oud-Woerdenaren die een verzamelboek willen hebben, dat is toch geweldig!”

Drie miljoen plaatjes
Langerak zegt dat er ruim drie miljoen in omloop worden gebracht. “Met zoveel plaatjes moet het voor iedereen mogelijk zijn om zijn of haar album vol te krijgen. De spaaractie bij de Jumbo-supermarkten loopt nog tot en met week 7, dus er is nog genoeg tijd om alle kaartjes te bemachtigen. We denken eraan om over een paar weken - in samenwerking met NUdoen! Woerden - een ruilmiddag organiseren, maar dat is afhankelijk van de coronaregels die dan gelden.”

Wie niet kan wachten tot die tijd, kan vast een kijkje nemen op de Facebookpagina ’Plaatjes Ruilen Jumbo Woerden Spaar Actie’. Op de site vindt een levendige ruilhandel plaats van plaatjes.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 19 apr, 11:46
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31
• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05