• Organisatoren van het groene debat: Jolanda Zwetsloot, Brecht van der Laan en Karlijn van Kollenburg.
• Organisatoren van het groene debat: Jolanda Zwetsloot, Brecht van der Laan en Karlijn van Kollenburg. Foto: Paul van den Dungen

Woerdense politici in debat over ‘groene’ onderwerpen

Algemeen 677 keer gelezen

WOERDEN • In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is er op woensdag 16 februari vanaf 19.30 uur een groen verkiezingsdebat bij KAS Meeting & Eventlocatie in Woerden.

Onder het motto ‘Woerdense oplossingen voor Wereldse problemen’ gaan lokale politici met elkaar in debat over groene onderwerpen die ze krijgen voorgeschoteld. Dit onder leiding van Brecht van der Laan en Hendrik-Jan Hoogendoorn. Vragen zoals ‘Hoe bevorderen we circulariteit (producten na gebruik inzetten als grondstof voor nieuwe producten. red.) in Woerden?’, ‘Hoe denken we over energieopwekking in Woerden en omgeving?’ en ‘Hoe kijken we aan tegen natuur en landbouw in het Groene Hart?’ komen gedurende de avond voorbij.

Actueel
Voorafgaand aan het debat kunnen inwoners via de website van Duurzaam Woerden (www.duurzaamwoerden.nl/hetgroenedebat/) vragen stellen en stellingen indienen. “Door vragen van inwoners te verzamelen zien we wat er leeft in Woerden en kunnen we de stellingen waarover tijdens het debat gesproken wordt echt actueel maken”, legt Jolanda Zwetsloot van Zero Waste Groene Hart uit. 

Het idee voor het groene debat ontstond ruim een jaar geleden bij vrijwilligers van deze organisatie. Zwetsloot: “Wij proberen als Zero Waste Groene Hart inwoners en ondernemers te inspireren en motiveren om zoveel mogelijk afvalvrij te leven. De politiek hadden we daar nog niet bij betrokken. Het idee is nu om het in dit debat wat breder te trekken. Dus we hebben het niet alleen over het verminderen van de hoeveelheid restafval, maar ook over andere onderwerpen die met duurzaamheid te maken hebben.”

Earth Overshoot Day
Dat duurzaamheid al lang geen linkse hobby meer is, blijkt wel uit de belangstelling voor het debat. Alle tien de partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Woerden hebben toegezegd te komen. Iets waar Zwetsloot wel een verklaring voor heeft. “Duurzaamheid is natuurlijk veel in het nieuws en staat hoog op de politieke agenda. Door de klimaatverandering zijn we er ons allemaal van bewust dat we zo niet langer door kunnen gaan. Neem Earth Overshoot Day, de datum waarop de mensheid alle natuurlijke grondstoffen heeft gebruikt die de aarde in een jaar kan produceren. Die datum valt elk jaar vroeger, en dat is behoorlijk zorgwekkend.”

Het debat is te volgen via een livestream via de website van Duurzaam Woerden. “Het liefst hebben we er bezoekers bij, maar gezien de huidige coronaregels is dat nu niet mogelijk”, besluit Zwetsloot.

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13