• Tijdens de raadsvergadering van dinsdag deelde Dirk van der Borg zijn bevindingen.
• Tijdens de raadsvergadering van dinsdag deelde Dirk van der Borg zijn bevindingen. Foto: Floris Bakker

Woerden werkt aan coalitie van vier partijen

Algemeen 409 keer gelezen

WOERDEN • Als het aan Dirk van der Borg ligt, komen het CDA, LijstvanderDoes, Progressief Woerden en ChristenUnie-SGP aan het roer in Woerden.

De informateur presenteerde dinsdagavond tijdens een raadsvergadering zijn verslag van zijn verkenning naar mogelijkheden voor het vormen van een coalitie. De standpunten van de vier partijen, die samen 18 van de 31 raadszetels bezetten, liggen op veel terreinen dicht bij elkaar. Met name op het gebied van wonen, sociaal domein (armoedebeleid, eenzaamheid en zorg dichtbij) en beheer openbare ruimte. 

Daarnaast speelde volgens Van der Borg de wens om de winst van ‘lokalen’ een plek te geven in de nieuwe coalitie een belangrijke rol. “Een coalitie met daarin naast de grootste partij (CDA) ook de grootste lokale partij (LijstvanderDoes) ligt dus voor de hand. Op zowel programmatisch niveau als op de onderlinge verstandhoudingen bleken zowel CDA als LijstvanderDoes overeenkomsten te hebben met ChristenUnie-SGP en Progressief Woerden. In mijn ogen en in die van de onderhandelaars bleken er voldoende overeenkomsten te bestaan om een coalitie te vormen.”  

Rembrandtbrug
Maar er zijn wel degelijk grote verschillen, erkende Van der Borg. Zo verzet LijstvanderDoes zich tegen het plaatsen van windturbines in de gemeente Woerden. En ziet Progressief Woerden niets in de bouw van de Rembrandtbrug (kosten 24,5 miljoen euro). Van der Borg wees erop dat er over beide onderwerpen al besluiten zijn genomen, “en dat respecteren de partijen. Afgesproken is dat zij op deze punten een eigen afweging maken in de komende periode.”   

De VVD was kort in beeld om als vijfde partij aan te sluiten bij de coalitie. Uiteindelijk koos Van der Borg voor een coalitie van vier partijen. “Een coalitie moet niet onevenredig groot zijn, om te voorkomen dat de oppositie buitenspel wordt gezet. Bovendien heb je met een vijfde partij ook een vijfde wethouder nodig.” 

Verliezers
Hoewel Inwonersbelangen prima scoorde bij de verkiezingen, mag de partij van Hendrie van Assem niet deelnemen aan de coalitiebesprekingen. De fractievoorzitter stak zijn teleurstelling dan ook niet onder stoelen of banken. Woerden krijgt een coalitie van verliezers, brieste hij. “De landelijke partijen die deel willen nemen aan deze coalitie hebben allemaal fors verloren. In totaal bijna 1.250 stemmen. Zij zijn mede verantwoordelijk voor het beleid van de afgelopen vier jaar. En uitgerekend zij gaan door.”

Ook LijstvanderDoes kreeg ervan langs. Die partij zou volgens Van Assem kiezersbedrog hebben gepleegd door te buigen voor de andere coalitiepartijen als het gaat om het plaatsen van windturbines van 270 meter hoog, dicht bij woningen. Raadslid Jaap van der Does reageerde door te stellen dat de beoogde coalitiepartijen over veel zaken hetzelfde denken. “Op één punt verschillen we sterk van mening, en dat is het plaatsen van windturbines. Daar blijven we ons tegen verzetten.” 

Tijdens de vergadering hebben de coalitiefracties Dirk van der Borg gevraagd om als formateur het proces te begeleiden dat moet leiden tot een coalitieakkoord en een nieuw college.

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13