• Mirte Damen.
• Mirte Damen. Foto: Carla Vermeend

Column Mirte Damen: Bootje varen

Algemeen 512 keer gelezen

Ik was gisteren met een goede vriend aan het varen. Vanuit Woerden voeren we de Grecht op. Maar Woerdense mensen spreken het uit als Greft. De Greft. Wat een heerlijk natuurgebied is dit toch. Rond 1400 maakte men deze boezem. Over een maand mag je er weer lopen over de dijk. Het is nu nog broedseizoen, dus even wachten. Maar met een bootje kan je er perfect naar toe. Wat een bijzondere plek blijft dit toch en wat een geweldige unieke natuur. 

Hier leerde ik vroeger al vogels kijken samen met mijn vader. Vissen vanuit de boot en het vogelboekje en de verrekijker mee. Wat kun je er toch veel zien en horen kwam ik gisteren weer achter. Ik genoot van het schelle gefluit van de rietgors, de grutto’s die ik zag en hoorde heel veel ooievaars, bruine kiekendieven, scholeksters, kieviten en zo veel meer. En een lepelaar. Wat ik voornamelijk deed was enorm relaxen. En we hadden fijne mooie diepe echte gesprekken aan boord. En proviand voor een weeshuis. 

Vroeger zouden we op de koffie met verse warme appeltaart gaan en voeren we naar de blauwe Meije. Helaas is deze er niet meer. Dankjewel Juerd en Rebecca ik ga jullie enorm missen en velen mensen uit de hele regio met mij. Het beste komt en kwam uit De Meije zeggen ze. 

Terug naar de Greft, wat een heerlijke plek blijft dit. We deden nu ‘sluisje tik’ in Woerdense Verlaat. Dat wil zeggen dat we niet er door gingen maar hem aantikte en dan weer rustig terugvoeren. 

En omdat de blauwe Meije er niet meer is. Even andere geweldig mooie en fijne lekkere plekjes om naar toe te varen en te drinken en/of te eten. Dan tip ik Het Wapen van Linschoten in Linschoten. En in Nieuwerbrug de Bruggemeester. Beiden hebben een geweldig fijne keuken en echt een heerlijk terras aan het water. 

Ook trouwens leuk om gewoon is heerlijk te gaan eten zonder je boot. Maar er gaat niets boven bootje varen. Ik ben gewoon verliefd op ons mooie Groene Hart. 

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 4 uur geleden
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 7 uur geleden
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 7 uur geleden
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 8 uur geleden
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk gisteren
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 24 apr, 14:47
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 24 apr, 14:14