Afbeelding
Foto:

Woerden heeft plekje op Werelderfgoedlijst

Algemeen

WOERDEN • UNESCO heeft de Neder-Germaanse Limes de Werelderfgoedstatus gegeven. En daarmee staat Woerden nu ook op de Werelderfgoedlijst. Wethouder Tymin de Weger hoopt dat dit Woerden wereldwijde bekendheid zal geven. “En daardoor meer bezoekers zal aantrekken.”

De Limes was 2000 jaar geleden de buitengrens van het Romeinse Rijk. In de tweede eeuw na Chr. was het Romeinse Rijk op zijn grootst en omvatte delen van Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het werd omringd door een ingenieus grenssysteem van meer dan 7500 kilometer lang. In Nederland liep de Limes langs de rivier de Rijn. De Rijn vormde een natuurlijke grens en op de zuidoevers bouwden de Romeinen legerkampen, wachttorens, wegen en waterwerken. 

Lokale gemeenschappen vestigden zich in de nabijheid, dreven handel of gingen de strijd aan. Meer dan 400 jaar lang waren Romeinse soldaten aanwezig in Nederland. De Limes heeft een archeologische schat nagelaten in onze bodem: bijzondere gebruiksvoorwerpen zoals sieraden en glaswerk, schepen, resten van forten, maar ook wapens en gereedschap. De Limes is het grootste archeologische monument van Nederland.

Uitzonderlijke waarde
“Onder de bodem in Woerden”, vertelt wethouder Tymin de Weger, “bevinden zich de resten van het Romeinse verleden. Vanaf ongeveer 47 tot circa 260 na Chr. stond op het huidige Kerkplein het ‘Castellum Laurium’. Dit Romeinse legerfort stond op de noordelijke grens van het Romeinse Rijk (de Limes) die werd gevormd door de Rijn. Erfgoed met een uitzonderlijke waarde. Nu het is opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst, zal dit Woerden wereldwijd bekendheid geven en meer bezoekers aantrekken.”

Gedeputeerde mevrouw dr. W.H. de Zoete van de provincie Zuid-Holland namens de Stuurgroep LimesSamenwerking: “Dat deze archeologische vindplaatsen nu de status van Werelderfgoed hebben gekregen, is een prachtige en verdiende erkenning.”