Esly en Fien willen kanker overleven

wilnis • Bij ongeveer 1 op de 50 mensen wordt in zijn of haar leven de diagnose lymfeklierkanker gesteld. Fien Vermeulen en Bernhard van Oranje én Esly Kok waren er één van. Stichting Lymph&Co is deze week een campagne gestart om deze ziekte te bestrijden.

Esly Kok: "Ik wil laten zien dat kanker niet een oude-mensen ziekte is, dat jongeren het juist ook krijgen. Ik was 16 en het was echt een bizarre tijd. Niemand kan je hierop voorbereiden natuurlijk. Juist daarom doe ik mee. Ik wil anderen helpen hun toekomst positief te kunnen zien, ja je bent jong en je hebt al kanker gehad maar daarna gaan we door!" Fien Vermeulen vult aan: "Elke dag realiseer ik me hoe blij ik ben met elke dag, dat had ook anders kunnen zijn. Het ergste vond ik dat ik totaal geen controle had, dat dus iedereen deze ziekte kan krijgen. Het meedoen met de campagne maakt me ook bewust van het feit dat het echt kantje boord is geweest. Ik bedoel, wat is 50% kans nou echt?"

De twee meiden uit Wilnis doen mee aan de campagne www.ikbenereenvan.nl Jaarlijks wordt bij 4.000 mensen lymfeklierkanker vastgesteld en dit aantal neemt toe. Ondanks de intensieve behandeling overlijden per jaar meer dan 1.000 patiënten aan de ziekte. Om dit aantal te verminderen is er meer fundamenteel onderzoek naar de aard en behandeling van lymfeklierkanker nodig. De stichting streeft ernaar financiering van fundamenteel onderzoek mogelijk te maken en meer aandacht te genereren voor deze vorm van kanker.?


Zowel bekende als minder bekende Nederlanders die de diagnose lymfeklierkanker krijgen, horen dat bij ongeveer 50% van de mensen chemotherapie aanslaat. Bij de andere 50% niet. Stichting Lymph&Co opgericht door Bernhard van Oranje, start daarom een landelijke campagne om meer geld op te halen voor onderzoek naar de bestrijding van de ziekte. De stichting garandeert dat 100% van de donaties ten goede komt aan onderzoek.