Afbeelding
Foto:

Earth Overshoot Day

Zero Waste Groene Hart informeert over, inspireert en motiveert een leven met zo min mogelijk verpakkingen en dus afval. Iedereen kan een steentje bijdragen.

Donderdag 29 juli was het Earth Overshoot Day; een speciale dag om ons bewust te maken dat we meer van de aarde gebruiken dan dat we teruggeven. "Vanaf 1 januari tot nu heeft de mensheid al net zoveel van de natuur gebruikt als de planeet dit hele jaar kan genereren. We hebben dit jaar nog 5 maanden over en eigenlijk is alles op", vertelt Jolanda Zwetsloot die zelf al jaren afvalvrij probeert te leven. 

"Ter vergelijking. Na 7 maanden te ruim leven is je jaarsalaris op is en ga je 5 maanden op de pof leven. Schulden maken zonder iets te merken. Jaar op jaar. Tot je het met je kinderen over je erfenis hebt…je pakt je bankrekeningen en komt erachter dat de erfenis een dikke, nooit meer in te lossen schuld is. Dat is hoe we nu leven."

Earth overshoot day is ieder jaar eerder in het jaar: De uitputting van onze planeet versneld, De schuld naar onze kinderen groeit steeds sneller.

Jolanda Zwetsloot gaat de komende 5 maanden op reis in heel Europa hiervoor. "Mensen vragen naar hun positieve punten van in balans leven met de aarde, Vragen naar motiverende tips en en welke belofte ze gaan maken aan hun kinderen. 

Deze mooie verhalen gaan we delen, delen en delen, in de hoop dat Earth overshoot day volgend jaar weer later plaatsvind." #move the date.

Op 29 juli werd ook '100 Days of Possibility gelanceerd'. Hiermee worden bestaande, effectieve en schaalbare oplossingen getoond in de aanloop naar de COP26.